Mač u kamenu, u dubinama Vrbasa, nadomak Banjaluke bio je okidač da se posveti više pažnje arheloškim istraživanjima pod vodom.

Ostaci drevnih civilizacija svjedoče o bogatoj prošlosti naših prostora. U koritima rijeka se nalaze brojni eksponati, međutim rijetki završavaju u muzejima.

S ciljem prepoznavanja, procjene i restauracije tih predmeta u Banjaluci je zaživjela podvodna arehologija. Ronioci polaze na kurs arheologije, arheolozi kurs ronjenja.

- Ronici Kluba Buk su prilikom provođenja redovnih aktivnosti pronašli predmet za koji pretpostavljamo da je mač koji potiče iz 13. ili 14. vijeka ali s obzirom da mi nemamo ronioce koji se bave arheologijom obratili smo se Muzeju Republike Srpske (RS) i Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa RS - izjavio je Boris Trninić, Ronilački klub Buk.

PODVODNA ARHEOLOGIJA. Osmišljen je zajednički projekat kojim bi se ronioci upoznali sa podvodnom arheologijom, a arheolozi ronjenjem obavljali svoj posao. Prvi arheolog koji je stekao vještine ronjenja je Ivana Pandžić, arheolog Muzeja RS.

- Ja sam prezadovoljna, jako puno smo naučili ne samo o ronjenju ima tu i medicine i fizike, malo smo se podsjetili. Što se tiče podvodne arheologije ona ne podrazumijeva samo more, već i rijeke i jezera i mi definitivno imamo potrebu za ovom edukacijom - navodi Pandžić.

DOBA VITEŠTVA. Kako piše "N1", pronađeni mač pripada dobu viteštva, ustanovljeno je na osnovu fotografija. Sigurni podaci bi se trebali ustanoviti nakon restauracije, a za konzervaciju se planiraju angažovati stručnjaci iz Srbije. Na prvi pogled to je mač u kamenu, na drugi ipak tvrde da je u sedri.

- Sam mač je vjerovatno u nekom periodu dospio u rijeku i našao se između dva kamena u ovom slučaju i sedimentacijom i nanosima vremenom su se njegovi dijelovi ukovali u tu sedru - smatra Ana Ćurić, ronilac i biolog u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđe RS.

Ana je prvi ronilac kluba Buk koja je stekla znanja iz podvodne arheologije. Ovaj projekat se provodi u saradnji sa Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru i Nautičkim arheološkim društvom iz Velike Britanije, pišu Nezavisne novine.