Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, i po nekim mišljenjima "najmoćnija osoba Crne Gore" preminuo je u 83. godini u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG). Amfilohiju je 6. oktobra dijagnostifikovan koronavirus, kada je i primljen u KCCG.

Njegovo zdravstveno stanje se u međuvremenu popravilo, a 20. oktobra rezultati rađenih testova su pokazali da je negativan na novi koronavirus. Međutim, situacija se naglo pogoršala juče, kada je primijećeno otežano disanje.

- U petak 30. oktobra 2020. godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski i Egzarh sv. trona Pećkoga g. Amfilohije. O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko - navedenoje iz Mitropolije.

Načelnica pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore, dr. Jelena Borovinić-Bojović, kasno sinoć je objasnila da je do naglog pogoršanja Amfilovijevog zdravlja došlo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane novim koronavirusom, kao i posljedicom dugotrajne oksigene terapije.

Ona je tada potvrdila da je Amfilohijevo stanje ozbiljno, i da je nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije.

Amfilohije je bio dugogodišnji mitropolit crnogorsko-primorski, a ranije i episkop banatski (1985-1990).

Rođen je kao Risto Radović, a Amfilohije je bio drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog.