U petak naveče je došlo do pokušaja vojnog udara u Turskoj, a kada su tenkovi izašli na ulice ulice Istanbula i Ankare, snimljena je fotografija koja je za kratko vrijeme obišla svijet.

Prikazan je muškarac u majici, farmerkama i patikama kako leži ispred tenka kod aerodroma Ataturk i ne dozvoljava mu da prođe.

Riječ je, kako se navodi, o mladiću po imenu Suat Namanoglu, koji je porijeklom sa Sandžaka.

Ono što je nevjerovatno je da su pripadnici policije, koja je odana legalno izabranoj vladi, savjetovali građanima da ne prilaze vojnicima umiješanim u neuspješni puč, govoreći im "da ne mogu da ih zaštite". Uprkos tome, mnogi građani učinili su suprotno.

Čak i neki od onih vojnika koji su i znali da učestvuju u puču (dijelu vojnika rečeno je da idu na "vojnu vježbu"), kada su vidjeli ovo - predomislili su se i stali uz narod i izabranog predsjednika Erdogana i demokratsku vlast.

***

NA LICU MJESTA! Evo kako izgleda Istanbul dan nakon burne noći i vijesti koja je odjeknula svijetom! (FOTO)

Dramatično je tokom noći bilo u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima u Turskoj. No, osvanulo je mnogo mirnije jutro.

Narod, policija i najveći dio vojske koja je odana legalno izabranoj vladi, slomili su pokušaj vojnog puča i nasilnog preuzimanja vlasti od strane grupe pripadnika Turske armije.

Jutros je u Istanbulu mirno, što svjedoče slike sa lica mjesta. Trgovine su otvorene, transport radi, turske zastave su praktično posvuda.

Vrlo je mirno, a većina ljudi se odmara nakon neprospavane noći...

Tenk Istanbul

Tenk Istanbul

Tenk Istanbul

Tenk Istanbul

Tenk Istanbul

Tenk Istanbul

(Doznajemo.com)