U današnjem vremenu slabo se čuva i brani obraz, smatrae 25-godišnji mladić iz sela Haljinići nadomak Kraljeve Sutjeske (BiH), koji je govorio u emisiji "Izvan okvira" na N1. Zove se Branko Češljić i zaljubljenik je u ideju bosanskohercegovačke multikulturalnosti, zajedničkog življenja, mira i dostojanstva čovjeka – radnika i seljaka.

Branko je umjesto života u gradu izrabrao živjeti na selu, gdje "oživljava" stare običaje i čini ih prisutnima u svakodnevnom životu. Za njega Bosna i Hercegovina ima kapacitete da se odupre nacionalizmu, mržnji i podjelama, samo ako bi to ovdašnji narod htio.

- Kada njegujete vrijednosti po našoj bosanskoj starini, obraz znači ne samo nešto opipljivo gdje ljubiš čovjeka, obraz podrazumijeva duhovnu stvar – čast. Ne postoji matematička formula za računanje koliko neko ima obraza. Mi obično kažemo – vidi se na čehri kakav si. Smatram da se taj pojam, koji polako gubimo, zbog navale nakaradnih vrijednosti treba paziti od ustajanja do lijeganja u krevet. Sve što radimo podrazumijeva neku čast. Ja sam iz stare župe Kraljeva Sutjeska - navodi 25-godišnji mladić, koji brani stav da Bosna i Hercegovina treba ponovno biti republika, a da je konstitutivnost diskriminirajuća i suvišna.

- U nas kad čovjek umre, na dženazi su i muslimani i komšije katolici. Isto je tako i kod nas katolika, dođu nam svi, onako kako su nas cijenili, a ne po onomme što smo bili po nekoj politici. Mi živimo jedni s drugima - dodaje Branko podsjećajući na to da je mjera čovjeka u Bosni - inat i insan jer mi se inatimo, kako kaže, i u dobru i u zlu, te nismo savršani.

Da li ima obraza kod naših prvaka koji predvode ovu – bolje reći koloniju, nego državu, pita se Branko Češljić te dodaje da su "naši prvaci zapoganili ovu lijepu zemlju koja se zove Bosna i Hercegovina".

- Meni koji ljude biram po insanluku i komšiluku konstitutivnost ne znači ništa. Kad ja umrem, na mojoj sahrani neće biti konstitutivnih, već će doći ljudi. Ja sam dijete iz katoličkog običaja, ali smo preuzeli dosta I islamskih pojmova – znamo šta je selamet, merhamet, sevap; to su pojmovi koje mi sada zaboravljamo. A konstitutivnost ne podrazumijeva ni nafaku ni selamet, a ne daje nam ni rahatluka - izjavio je Branko Češljić.

- Ja kao Bosanac, prost seljanin, ne mogu da se kandidujem za Predsjedništvo BiH. Ne mogu se uklopiti jer se Božić kod mene proslavlja sa muslimanima i pravoslavcima, a konstitutivnost podrazumijeva da ti unaprijed imaš određenu zastavu, skupinu pjesama, a mi u Bosni ne živimo tako. Koride su nama najbolja slika i prilika - dodaje.

Prema njegovom mišljenju, fukara odlučuje u BiH:

- Ovdje fukara odlučuje o sudbini zemlje. Mi održavamo ove prvake na vlasti. Do naroda je, a da li će se neko odvojiti ili pripojiti – ma ne možeš, bolan, u Bosni pomjeriti brdo ni metar. Samo ćemo se mi pomjeriti u tuđe i strane zemlje - zaključuje Branko, čiju poruku političarima možete pročitati na OVOM LINKU

(Doznajemo.com)