Mlada Sudanka Nura Husein (19) osuđena je na smrt vješanjem zbog ubistva muža za kojeg tvrdi da ju je silovao uz pomoć svojih rođaka, izjavio je jedan od njenih pravnih zastupnika.

Foto: Ilustracija

- Nuru Husein su prije tri godine roditelji primorali na brak, ali je od muža pobjegla odbijajući da ostane s njim - naveo je Ahmed Sebair.

Prema njegovim tvrdnjama, muž se vratio s rođacima koji su Nuru držali dok ju je on silovao.

Kada su njih dvoje ostali sami sljedećeg dana, ponovo je pokušao da je siluje, ali je ona uspjela da uzme nož kojim joj je on ranije prijetio i izbola ga nasmrt. To je bilo 3. maja prošle godine, a Husein je otad u zatvoru.

Sudan ne zabranjuje brak s djetetom niti predviđa kaznu za silovanje bračnog partnera.

Njene pristalice su tokom procesa protestirale ispred suda u Omdurmanu, drugom po veličini sudanskom gradu.

Slučaj je privukao pažnju brojnih ljudi širom svijeta koji su pružali podršku Nuri na Internetu, pod sloganom "Pravda za Nuru".

Svjedoci koji su prisustvovali suđenju objavili su na Internetu da je familija napustila Nuru Husein i da je ona danas bila sama na izricanju presude.

Navode i da su sigurnosne snage Sudana pretukle okupljene ispred suda koji su isticali poruke protiv smrtne kazne.

Na čelu Sudana je dugogodišnji autokratski predsjednik Omar el-Bašir, kog je Međunarodni krivični sud optužio za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine u sukobima u Darfuru.