Zbog manjeg pada cijena polovnih vozila u Njemačkoj i disciplinovanih njemačkih vozača koji vode računa o održavanju, a automobile voze po dobrim putevima, najveći broj građana želi svoj polovni automobil uvesti iz te zemlje. Međutim, sudeći prema informacijama koje smo dobili u Njemačkom auto-moto klubu (ADAC), mnogi građani država koje nisu članice EU ne znaju za posebne privilegije koje ta zemlja omogućava za uvoz polovnih vozila iz nje.

Kako su potvrdili za "Nezavisne", Njemačka nudi kupcima koji vozila izvoze iz EU mogućnost da izvrše povrat poreza na dodanu vrijednost (PDV), koji u Njemačkoj od sredine ove godine iznosi 16%, a do tada je bio 19%.

POVEZANO
DizelašiTeraju ih na Balkan? NIJEMCI NE ZNAJU ŠTA ĆE SA 350.000 DIZELAŠA

Konkretnije, da bi recimo građani BiH mogli dobiti povrat PDV-a na polovni automobil koji su kupili u Njemačkoj, potrebno je da nađu prodavača polovnih vozila u Njemačkoj koji tu mogućnost nudi. Naime, neki auto-placevi ne žele ponuditi ovu mogućnost, pa građani treba da se informišu i zatraže da tu mogućnost unese u ugovor o prodaji.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je za isti izvor, također, ukazano na još jednu relativno skorašnju novinu - ako građanin kupuje vozila njemačke proizvodnje, poput volkswagena, BMW-a, audija i mercedesa, osim obrasca EUR-1 kojim se  dokazuje porijeklo, treba znati da bh. organi sprovode dodatne provjere, a dok se čeka na rezultate provjere, potrebno je položiti garanciju ili obezbijediti eventualni carinski dug u slučaju negativne provjere. U ovom slučaju radi se o skandalu u vezi s izduvnim glasovima koji je prije nekoliko godina pogodio njemačke proizvođače, pa je potrebno provjeriti da li prodano vozilo spada u grupu onih koji se ne smiju izvoziti. Svako ko uvozi automobil može na ovoj stranici prije finalne kupovine sam provjeriti da je to konkretno vozilo obuhvaćeno skandalom. Međutim, u ADAC tvrde da ako kupujete vozilo kod dilera, ove provjere se provode automatski.

POVEZANO
Autocesta NjemačkaDO DOBROG AUTA IZ NJEMAČKE ZA 1.500 EURA? Da li jeftini njemački "dizelaši" uskoro dolaze u BiH?

U ADAC su rekli "Nezavisnim" da je za povrat PDV-a potrebno u roku od tri mjeseca od kupovine na spoljnoj granici EU dobiti potvrdu da je vozilo prešlo granicu. Bez te potvrde nemoguće je povratiti PDV.

- Povrat PDV-a treba zatražiti od trgovca koji je vozilo prodao, a ne od njemačke carine ili Finansijske službe - naglasili su oni.

Osim na vanjskoj granici EU, prodaju automobila potrebno je prijaviti u Carinskoj službi Njemačke u mjestu kupovine, odnosno registracije vozila, a vozilo mora imati važeću potvrdu o tehničkom pregledu odnosno TUV, koji se u Njemačkoj provodi svake dvije godine.

U mjestu kupovine potrebno je nabaviti probne tablice i obezbijediti formular EUR-1 uz ostale formalnosti i takse koje mogu koštati nekoliko stotina eura, a treba pitati dilera koji vozilo prodaje da li oni nude ovu vrstu usluge, koja može trajati nekoliko dana od prodaje do izvoza automobila.

Polovno vozilo nakon uvoza mora proći homologaciju u ovlaštenom servisu, nakon čega se odlazi u neku od carinskih ispostava kako bi se obavilo carinjenje.

POVEZANO
Parking autombiliNaglo padaju cijene "dizelaša" u NJEMAČKOJ Polovni Passat Euro 6 koštao je do skoro 29.000€, a sad..