U slučaju zemljotresa najbitnije su četiri stvari. Evo o čemu je riječ...

Važno je biti što smireniji, bez panike, ne pokušavati bježati, spustiti se na pod, sklupčati se i zaštiti glavu, ali i biti spreman da može uslijediti još jači zemljotres.

PRIJE POTRESA Prije samog potresa trebalo bi se pobrinuti da su sanirane neispravne električne instalacije te plinske i vodovodne cijevi. Ne bi bilo loše ugrađivati fleksibilne cijevi, čime bi se izbjeglo njihovo pucanje i izazivanje novih opasnosti i šteta. U samom prostoru u kojem se boravi, nužno je znati gdje su glavne sklopke za struju, ventili za vodu i plin te kako se zatvaraju.

Velike i teške predmete trebalo bi poskidati s visokih polica i smjestiti ih bliže tlu. Ormari, ogledala i slike na zidovima trebali bi biti dobro fiksirani. Generalno, trebalo bi voditi računa o tome da su onemogućena gibanja pokretnih dijelova namještaja i tehničke opreme. Lomljive predmete, naprimjer od stakla i porculana, također bi trebalo držati u niskim i zatvorenim ormarićima.

I ono vjerovatno najvažnije, dobro je znati koja su "sigurna" mjesta u svakoj prostoriji – koji je čvrsti ili nosivi zid. Oni bi trebali poslužiti kao zaklon ukoliko dođe do jačeg potresa. Nadalje, pri ruci bi valjalo imati baterijsku lampu, radio, zviždaljku i komplet prve pomoći. Dobro je imati i zalihe hrane i pića, prije svega vode. Također, s članovima familije dobro je dogovoriti dva mjesta za sastajanje nakon potresa. Prvo u blizini stambenog prostora, negdje na otvorenom, a drugo van susjedstva, u slučaju da niste u mogućnosti doći do kuće. Svi moraju znati mjesto sastanka.

POVEZANO
Potres Italija 24/08/2016 1ŠTA UČINITI AKO SE PONOVI JAK POTRES? Ovo su Vas učili da radite, ali nemojte ni slučajno!

ZA VRIJEME TRAJANJA POTRESA Tokom samog potresa najbitnije je pokušati ostati smiren što je najviše moguće, ne paničariti i osvijestiti da ne ubija sam potres, već da do većine povreda dolazi kad se ljudi uspaničeno pokušavaju dokopati otvorenog prostora. Pritom ih najčešće povrijede polomljene instalacije, građevinski materijal, staklo s prozora ili vrata, električni kablovi, i generalno, predmeti koji padaju. Cilj jeste dokopati se otvorenog prostora, ali uz što manje rizika. Tokom samog potresa nužno je pronaći najbliže sigurno mjesto i minimalno se kretati.

Ako se zateknemo u nižim prostorijama, pri prvim podrhtavanjima tla treba izaći na otvoreni, slobodan prostor i udaljiti se od stabala, uličnih svjetiljki i građevina. Ako smo, pak, na višim spratovima ili moramo ostati u zatvorenom prostoru, sklanjamo se pored nosivih zidova, pod okvire vrata za koje procijenimo da su dovoljno snažni, pod čvrsti stol ili klupu, ili uz nosivi zid. Nije loše i zaštititi glavu i lice rukama te se prisloniti uz ugao nosivog zida i obavezno se držati dalje od stakla, prozora, vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti – rasvjetnih tijela, namještaja, itd. Ako ste u krevetu kad počne potres, nije loše rješenje i ostati tamo, čekati da prođe, a glavu zaštititi jastukom – no samo u slučaju da niste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti; u tom slučaju ipak potražite sigurniju poziciju. Ostanite ispod okvira vrata samo ako znate da je riječ o snažnom, nosivom zidu. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla posve ne smiri i tek tad iziđite na otvoreno. Nikako ne idite liftom.

Ako vas potres zatekne u automobilu, nemojte se zaustavljati ispod mostova, podvožnjaka, u tunelima ili u blizini električnih vodova. Vozilo parkirajte na otvorenom prostoru, ali tako da ne ometa prolaz većim vozilima hitnih službi te nemojte sa svojim autom biti smetnja u prilazu hidrantu.

Ako baš zapnete pod ruševinama, ni slučajno ne palite šibice ili upaljače, kretnje svedite na minimum, a usta pokrijte dijelom odjeće ili maramicom. Pokušajte ostati smireni i lagano lupajte po cijevima ili zidovima da bi vas spasioci mogli pronaći. Koristite se zviždaljkom s početka priče – ako je imate. Ne vičite ako ne morate jer vikanje može uzrokovati udisanje opasne količine prašine. Čuvajte svaki atom snage.

NAKON POTRESA budite spremni za novo podrhtavanje tla. Naknadni potresi uglavnom su slabiji od glavnog, ali su jednako opasni jer mogu izazvati novu štetu na već načetim građevinama. Najsigurnije je ostati na otvorenom dok se sve ne smiri. I dalje vrijedi ono za što je lako ponavljati u teoriji i kad se ništa ne događa – samo pokušajte ne paničariti, pokušajte ostati smireni i racionalni.

Ako ste zapeli u zatvorenom, procijenite koji je način najpogodniji za izlazak na sigurno. Uzmite sa sobom samo najnužnije, vodite računa o potrebama djece i starijih te nemojte zaboraviti ni na kućne ljubimce. Ako ste u prilici, zatvorite glavne ventile vode i plina te isključite struju. U slučaju da oko vas ima povrijeđenih, svakako pokušajte pomoći, ali jedino ako ste potpuno sigurni u to što radite. Obavijestite hitne službe ako znate da oko vas ima ranjenih. Pratite vijesti i upute nadležnih te njihove znakove za uzbunjivanje, piše Index.

Zemljotres Zemlja

Nakon serije zemljotresa Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo uputili su građanima saopćenje koje prenosimo u cijelosti:

- Od predškolskih ustanova i škola dobivamo upite o postupanju u aktuelnoj situaciji i u slučaju ponavljanja zemljotresa.

S tim u vezi, konsultovali smo Kantonalnu upravu civilne zaštite koja konstantno prati aktuelnu situaciju i od koje smo dobili preporuku da se u slučaju ponovnog javljanja zemljotresa, djeca / učenici izvedu na otvoreni prostor ispred vrtića / škole ili u obližnje parkove, kako bi djeca / učenici bili pod nadzorom odgajatelja / nastavnika i uprave ustanove.

Također, zbog aktuelnosti situacije, potrebno je da uprave predškolskih ustanova i škola konstantno prate upute Kantonalne uprave civilne zaštite i Federalne uprave civilne zaštite radi poduzimanja neophodnih mjera prema njihovim uputama.

POVEZANO
ANALIZA potres poplaveSERIJA POTRESA POČELA POGAĐATI NAŠU REGIJU: Evo na šta upozoravaju stručnjaci!!