Četrdesetdevetogodišnji J.Ć. iz Pazarića i 47-godišnji F.T. iz Vareša, poginuli su sinoć u sudaru lokomotiva teretnih vozova na željezničkoj stanici u Donjoj Jablanici (BiH).

Tom prilikom teške povrede opasne po život zadobio je 35-godišnji Sarajlija H.K. 

Kako je potvrđeno iz MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), do nesreće je došlo oko 23.10 sati, kada su se sudarile dvije željezničke kompozicije i to lokomotiva sa 18 vagona u kojoj su se nalazili H.K. i J.Ć., te lokomotiva sa 36 vagona u kojoj su bili B.J. (50) i F.T.

- Na snazi je potpuna obustava željezničkog saobraćaja na toj dionici. Na mjestu događaja se obavlja uviđaj, a o svemu je upoznat i dežurni tužilac - izjavio je Ljudevit Marić, predstavnik za javnost MUP-a HNK, kako ga citira Faktor.

Kako nezavnično doznajemo do sudara je došlo nakon što je jedna lokomotiva prošla kroz crveno.

Sudar vozova 23/08/18 TRAGIČNA NESREĆA

Kako su za Dnevni avaz izjavili očevici, jedan uposlenik Željeznica FBiH je iskočio, drugog su vatrogasci izvukli tako što su isjekli dio lokomotive, dok se za dvojicom uposlenika još traga.

Jedan od očevidaca, Mirza Maslo, izjavio je za spomenuti izvor da je nakon što je čuo jak udar došao na lice mjesta u roku od 10 minuta.

Tamo su već bili vatrogasci, kojima je i on zajedno sa ostalim mještanima pritekao u pomoć.

Ribari koji su se zadesili na licu mjesta tvrde da se voz iz pravca Mostara kretao neuobičajeno brzo te da im je to bilo čudno. Oni su, naime, pecali ispod pruge i morali su čekati da voz prođe.

Sudar vozova 23/08/18 TRAGIČNA NESREĆA

Od radnika "Željeznica FBiH", koji su također svjedočili ovoj nesreći, doznajemo da voz iz Mostara zapravo uopće nije kočio, što - kažu - potvrđuje i činjenica da na šinama nema nikakvih tragova kočenja.

- Šta se desilo? Sam Bog zna. Eto vam, istražujte, ali ovdje nešto nije kako treba...

Voz iz Sarajeva je, pojašnjavaju, uredno čekao mimoilaženje. Ovaj iz Mostara morao je početi kočiti 800 metara prije. Ali, nije kočio nikako.

U cijeloj tuzi, mobitel jednog od mašinovođa još dugo je zvonio negdje u dubini olupine lokomotive.

- Vjerovatno su ga od kuće pokušavali dobiti - smatraju naši sagovornici.

Sudar vozova 23/08/18 TRAGIČNA NESREĆA

UZROK - LJUDSKI FAKTOR?! Sudar lokomotiva u Donjoj Jablanici prilikom čega su dvije osobe poginule dogodio se na otvorenom dijelu pruge, a sudarili su se vozovi iz suprotnih smjerova kretanja te uzrok ne treba tražiti primarno u nedostatku infrastrukture.

Izjavio je to danas novinarima u Sarajevu vještak saobraćajne struke Ševal Kovačević, objašnjavajući to činjenicom da je na dijelu pruge od Konjica do Mostara prije desetak godina obavljen kompletan remont, a također vrši se redovna ophodnja i kontrola.

Zbog toga što se radi o sudaru vozova koji su se kretali iz suprotnih smjerova, Kovačević smatra da bi primarno uzrok mogao biti ljudski faktor, ali kao drugi razlog naveo je nedostatak ili zatajenje telekomunikacijsko-relejne opreme ili uređaja, no sve to treba utvrditi istraga, javlja N1.

POVEZANO
Sudar vozova 23/08/18 1ŽELJEZNIČKA NESREĆA KOD STANICE U JABLANICI: Poginule dvije osobe, jedna povrijeđena (FOTO)