Na današnji dan prije 40 godina obavljen prvi poziv mobilnim telefonom, a ovaj uređaj, koji je nekad koštao 3.500 (ondašnjih) dolara, sada ima više od šest milijardi pretplatnika.

Inženjer u kompaniji Motorola po imenu Martin Cooper je 03.04.1973. godine pozvao svog kolegu iz rivalske kompanije za telekomunikacije, Bell Labs, i poručio mu da govori sa "pravog" mobilnog telefona.

Martin Cooper (85), poznat kao otac mobilnog telefona izjavio je u ranijem intervjuu za BBC da je vjerovao da zbog visoke cijene uređaja mobilni telefoni neće postati proizvod masovne potrošnje,
ali je pretpostavio da će se "smanjiti".

Prvi modeli mobilnog telefona 1983. godine koštali su 3.500 dolara, što preračunato u današnju vrijednost iznosi oko 10.000 dolara, a uređaj koji je on koristio za prvi poziv težio je više od kilogram.

- Predvidjeli smo da će jednog dana telefon biti toliko mali da će moći da se okači na uho, ili čak ubaci ispod kože, izjavio je Cooper.

Njegova želja je bila da napravi "nešto što bi predstavljalo pojedinca tako da broj može da se dodijeli ne mjestu, ne kancelariji, ne kući, nego osobi".

- Beskrajno me čini sretnim što sam imao mali uticaj na živote ljudi, jer ovi telefoni zaista čine njihov život boljim. Oni unapređuju produktivnost, čine da se ljudi osjećaju komforno, sigurno, izjavio je Cooper.

Prema izveštaju Međunarodne unije za telekomunikacije, 2012. godine bilo je šest milijardi pretplatnika na mobilne telefone širom svijeta, koji je tada imao sedam milijardi stanovnika.