Prije otprilike godinu i pol dana na desetine osoba je poginulo, mnogo djece, u požaru koji je tada izbio su šoping centru «Zimska višnja» (Зимняя вишня) u polumilionskom ruskom industrijskom gradu Kemerovo.

Na tu tragičnu priču možete se podsjetiti u povezanom linku...

POVEZANO
Kemerovo požar 25/03/2018 1VELIKI BROJ ŽRTAVA DJECA: Katastrofalan požar u šoping centru u Rusiji (FOTO/VIDEO)

Sinoć je požar izbio u velikom šoping i poslovnom centru BBI u Sarajevu, u samom središtu glavnog grada BiH. Srećom, nije bilo povrijeđenih, a materijalna šteta je poprilična. Jezivo je i zamisliti šta bi bilo da se ponovio slučaj iz Rusije...

Navodno je uzrok izbijanja požara eksplozija neispravne plinske boce. Hayat podsjeća kako je Udruženje Eko Akcija na svojoj Facebook stranici objavilo da su još prije dvije godine upozoravali da se plinske grijalice (kakva je navodno eksplodirala) ne smiju koristiti u zatvorenim objektima.

- Širom BiH, sve više kafana i drugih prostora počelo je da koristi plinske grijalice poput ove na slici za zagrijavanje zatvorenih prostora. Kako je navedeno i u njihovoj deklaraciji, ove grijalice su konstruisane isključivo za spoljnu upotrebu i ne bi se smjele koristiti u zatvorenim prostorima.

BBI požar jutro 23/11/19

Dok se inspekcije ne dozovu svom poslu, naš savjet je da IZBJEGAVATE BORAVAK U ZATVORENIM PROSTORIMA KOJI SE GRIJU NA OVAKVE GRIJALICE, a njihovu upotrebu smjesta prijavite inspekciji, jer:

– može doći do požara,

– sagorijevanjem plina u neprovjetrenom prostoru dolazi do povećanja koncentracije niza štetnih gasova poput potencijalno smrtonosnog ugljen-monoksida i azotnih oksida, koji mogu izazvati niz štetnih posljedica po zdravlje, napisali su iz ovog Udruženja.

POVEZANO
BBI požar 22/11/19POŽAR U BBI CENTRU U SARAJEVU: Vatra planula u "Cordobi", nezvanično uzrok eksplozija plinske boce