14-godišnja ruska manekenka kolabirala je nakon što je «radila do smrti» tokom svog tromjesečnog angažmana u susjednoj Kini!

Vlada Džjuba je ime djevojčice koja je patila od «duboke iscrpljenosti» i horničnog meningitisa nakon napornog 13-satnog modnog showa u Šangaju.

Tinejdžerka iz Perma (Ural, Rusija) je kolabirala i pala u komu, malo prije nego što je trebala završiti posljednji od brojnih izlazaka na pistu. Prije toga, tjelesna temperatura joj se odjednom povećala.

Međutim, nije više dolazila svijesti, i uprkos naporima medicinskog osoblja da sačuvaju njen život, preminula je dva dana nakon incidenta, u petak.

Nakon njene smrti otkrilo se da je djevojčica imala «robovski ugovor» bez ikakvog zdravstvenog osiguranja i «bila je previše uplašena» da bi tražila medicinsku pomoć.

KRŠENJE PROPISA. Zvanično, ona je imala dozvolu da radi samo tri sata sedmično i trebala je imati zdravstveno osiguranje prilikom boravka u drugoj zemlji. No, njeni agenti navodno nisu provjerili da li je sve po propisima, prije puta.

Ovaj tragični slučaj povećao je zabrinutost zbog vrlo teških prilika u kojima rade mlade manekenke, koje pristaju na sve želeći svoj dio kolača i slave u modnoj industriji – nakon čeha bivaju nemilosrdno eksploatisane.

POSLJEDNJI RAZGOVOR. Broj djevojaka iz Rusije koje imaju ovakve angažmane u Kini je u porastu.

Oksana, shrvana majka preminule djevojke prisjetila se kako ju je kćerka zvala iz Kine i žalila se da je jako umorna i da «samo želi malo sna».

- Molima sam je i preklinjala da ode u bolnicu – navodi majka, koja je uzela vizu kako bi bila uz kćerku kad je čula šta se desilo, ali nije uspjela doći prije smrti djevojčice..

Vlada Džjuba 1