Na jednom gradilištu u malezijskom Paya Terubongu uhvaćen je ogromni piton koji bi mogao preuzeti titulu najduže zmije ikad ulovljene, piše The Guardian.

Riječ je o mrežastom pitonu za kojeg su inicijalna mjerenja pokazala da je dug oko osam metara. Ta vrsta pitona živi na području Jugoistočne Azije te se smatra najdužom zmijom na svijetu (zelena anakonda je u prosjeku kraća, ali masivnija).

Ova zmiju su radnici primijetili u četvrtak te su odmah pozvali nadležne službe da uhvate gigantskog reptila. Na lice mjesta došla je Malezijska civilna služba čiji su radnici ulovili zmiju nakon pola sata postavljanja zamke.

Pripadnik službe Herme Herisyam, koji je i fotografisao ulovljenog pitona, za Guardian je otkrio njegove mjere:

- Dug je oko osam metara i težak 250 kilograma - precizirao je Herisyam.

Trenutno titulu najduže zmije ima mrežasti piton imenom Meduza, koji je dug 7.67 metara i težak 158.8 kila, a nalazi se u Kansas Cityju. Prije Meduze istu titulu nosila je zmija imenom Fluffy (Pahuljica), duga 7.3 metara. On je uginula 2010. godine kad je napunila 118 godina.

Iako priče o divovskim zmijama dugia preko 10 metara kruže valjda od vremena kad je čovjek počeo koristiti mjerne jedinice, ni jedna takva nije ulovljena živa, niti je sa sigurnošću potvrđeno postojanje takvih divova. No...