Lorens Listo i Igor Kazić pobjednici su 451. skokova sa Starog mosta održanih danas u Mostaru.

Listo je jedanaesti put u karijeri ostvario trijumf u kategoriji skokova na glavu, te se tako približio rekorderu po broju pobjeda, legendarnom Emiru Baliću koji je pehar namijenjen pobjedniku podigao 13 puta.

Kazićev trijumf u kategoriji skokova na noge je njegov peti u karijeri koja traje duže od deset godina.

On je za razliku od Liste u obje serije dobio pet "desetki", dok je Listo zakazao u prvoj seriji, pa je, kako je i sam priznao, drugi skok izveo pod ogromnim pritiskom.

- Najiskrenije, nakon prve serije sam mislio da ću se ovog puta morati zadovoljiti drugim mjestom. Imao sam sreće, a sreća je i danas pratila hrabrog. Bilo je za mene najneizvjesnije otkad skačem i zbog toga je pobjeda također slatka. Srećom, konkurent Mustafa (Sarić) je u drugoj seriji loše skočio i to je značilo da sam blizu trijumfa. Smatram i da sam skokom u prvoj seriji zaslužio bolje ocjene, ali to je ipak stvar žirija i njihovog kriterija - izjavio je.

Požalio se na bolove u šaci s kojom je imao problem prije godinu.

- Večeras ću otići i uraditi rengenski snimak jer osjećam bol u prstu koji sam slomio prošle godine. Sve je ipak lakše podnijeti kad znam da sam pobjednik, dodao je zadovoljni Listo.

Žali i zbog sve manjeg broja mladih skakača, na šta je skretao pažnju i prošle godine.

- Treba nam prije svega čista Neretva, a tek onda ostale stvari. Dok je rijeka prljava, roditelji neće dopuštati djeci da vrijeme provode na obalama i da skaču, smatra Lorens.

Igor Kazić je izjavio da je posebno ponosan na ovogodišnji trijumf jer je "izvojevan u nikad jačoj konkureniciji". Priznao je i da je uoči skoka imao pozitivnu tremu, ali i da je ona pozitivno uticala na njegove skokove.

- Izveo sam dva odlična skoka i pobijedio najbolje konkurente. Ove godine nastupio je manji broj skakača, ali je konkurencija bila velika, s obzirom na to da su skakali samo oni najbolji. Bilo je određenih problema s vodostajem, ali je na sreću sve dobro prošlo. Svi smo dobro skakali, a ja sam bio za nijansu bolji od ostalih. Trijumf je plod treninga i učestalog skakanja. Na mostu sam od marta i redovno sam skakao sve dosad - izjavio je Kazić.

Ukupno je nastupio 41 skakač, i to 25 u konkurenciji skokovana glavu i 16 skakača u konkurenciji skokova na noge. Nakon prve serije u finalnu su prošla po desetorica najbolje ocijenjenih u obje konkurencije. Takmičare je ocjenjivao žiri na čelu s Emirom Balićem, kome su društvo pravili bivši asovi skokova sa Starog mosta - Mirsad Deda Pašić, Alica Jakirović, Benaid Kalajdžić i Enver Novaković.

U Klubu skakača izrazili su zadovoljstvo zbog dolaska skakača iz susjednih Srbije, Crne Gore, te iz Slovenije, dok zbog problema s vizama ovog puta nije bilo skakača s Kosova.

POPRATNI DOGAĐAJI. Osim centralnog događaja, vrijedno je spomenuti i popratne poput Omladisnkog festivala, turnira u tavli, te skokova s bakljama u večernjim satima.

Također, tri produkcijske kuće po jedina iz Francuske, Holandije, te poznati Reuters danas i tokom sedmice snimali su kadrove za dokumentarne filmove o skokovima i Klubu skakača Mostari. Generalni pokrovitelj ovogodišnjih skokova bilo je Ministarstvo turizma HNK-a i kantonalna Turistička zajednica.