Udruga za Down sindrom Mostar osnovana je u drugom mjesecu 2011. godine, a njeni osnovni ciljevi su inkluzija osoba sa Down sindromom u sve sfere društva uključivanjem u redovni vrtićki program, redovno osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje te time i mogućnost zapošljavanja osoba sa Down sindromom.

Dječji tjedan je tradicionalna godišnja akcija i aktivnost posvećena djeci koja za osnovni cilj ima usmjeravanje interesa odraslih na potrebe i prava djeteta, a pritom, kod nas, posebno položaj djeteta sa sindromom Down u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.

Trajni cilj ove akcije i aktivnosti su: usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati posebne i prigodno odabrane igre, priredbe, stvaralačke aktivnosti djece za djecu, pokrenuti nove akcije za djecu od šireg značaja za razvoj i odgoj djeteta, poticati volontersko društveni i stručni rad odraslih s djecom s posebnim potrebama, te potaknuti aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne zajednice i šire.

Dječji tjedan nije samo za djecu, već je namijenjen i odraslima kojima šalje poruku da djecu treba slušati i čuti jer imaju prelijepe i originalne ideje za bolji i ljepši život. Udruga za Down sindrom Mostar, u sklopu projekta "Djeca su ukras svijeta", obilježava Dječji tjedan prigodnim programom.

Down sindrom Mostar oct 2018 1

Tako je u prostorijama Udruge za Down sindrom Mostar, u sklopu projekta "Djeca su ukras svijeta", ovaj ponedjeljak, 01.10.2018. godine, održan prvi dan Dječjeg tjedna 2018. godine.

Svi su uživali uz ugodno druženje i čitanje popularnih priča iz knjige "Moj brat i ja" spisateljice Sonje Jurić i ilustratora Borisa Jovanovića.

Down sindrom Mostar oct 2018 1

Čitanje priča uz druženje sa djecom i roditeljima pokazuje kako su ovakve večeri predivne, što vidimo po zadovoljstvu svih prisutnih na ovoj predivnoj "mini književnoj večeri". U duhu je, ne samo trenutnog i tekućeg projekta "Djeca su ukras svijeta", nego i kompletne kampanje "Obrazovanje bez diskriminacije". Udruga za Down sindrom Mostar se zahvaljuje svima koji su bili dio ovog predivnog događaja koji kod sviju nas, a posebno kod djece na predivan način budi maštu, radoznalost, i kreativnost.

U utorak, 02.10. 2018. godine aktivnost je bila podizanje svijesti o pravima i potrebama djece sa sindromom Down, uključujući dijeljenje letaka s volonterima.

Na fotografijama ispod možete vidjeti vrijednu djevojčicu Dariju Delić koja dijeli letke (desno, s našom dopisnicom iz Mostara Tatjanom Mikulić).

Down sindrom Mostar oct 2018 1

Daria Delić, članica Udruge za sindrom Down Mostar, je inače prva zaposlena osoba sa sindromom, koja je jako pozitivna, vesela i voli da radi i presretna je što postoji Udruge za sindrom Down Mostar. Voljela bi da im Grad Mostar osigura veći prostor da bi mogli imati još dodatnih aktivnosti, za portal Doznajemo.com izjavila je kako je uživala dijeleći letke i kako svaki dan iščekuje da nešto novo radi.

- Svi oni koji nisu mogli da budu ovaj put, pridružite nam se na nekim od sljedećih aktivnosti - poručuju iz Udruge.

Srijeda, 3.10. 2018. godine

10:00 - 14:00 - Dan otvorenih vrata Udruge za Down sindrom, druženje i upoznavanje zajednice o potrebama djece s sindromom Down.

Četvrtak, 4.10. 2018. godine

10:00 – 12:00 - Posjet Narodnoj knjižnici HNŽ i donacija slikovnice "Moj brat i ja" u izdanju Udruge za Down sindrom.

Petak, 5.10. 2018. godine

17:00 – 20:00 - Posjet konjičkom klubu "Vranac" Čapljina.

Subota, 6.10. 2018. godine

10:00 - 18:00 - Izlet i sportske aktivnosti u Park "Doline" na Gorancima s roditeljima, sportskim animatorima i stručnim suradnicima.

Ovogodišnji Dječji tjedan obilježava se zahvaljujući donaciji Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo.

U prilogu teksta su slike sa prvog dana Dječjeg tjedna...

Down sindrom Mostar oct 2018 1

Down sindrom Mostar oct 2018 1

Down sindrom Mostar oct 2018 1