Na društvenim mrežama pojavilo se više fotografija na kojima su prikazani termometri koji su izmjerili 50°C u 14 sati, u Mostaru u Hercegovini, a autori fotografija tvrde da su im termometri ispravni i da su u šoku zbog ovako visoke temperature.

Za razliku od građana, Federalni hidrometeorološki zavod objavio je da je u 14 sati u Mostaru izmjereno 38°C, piše Srna.

U mostarskom Domu zdravlja navode da je posljednjih dana povećan broj pacijenata zbog naglih promjena vremena i velikih oscilacija temperature, pritiska i vlage.

Termometar Mostar +50 01/08/2017

- Većinom se pacijenti žale na vrtoglavice, nesanice, glavobolje, slabost i stomačne tegobe. Najugroženija populacija su hronični bolesnici koji teško podnose visoku temperaturu. Uzroci tegoba su vrućina, prekomjerno izlaganje suncu, dehidracija, izjavio je spomenutoj agenciji predstavnik za javnost Doma zdravlja Mostar Ines Popovac.

Kao zaštitu od ljetnih vrućina doktori preporučuju izbjegavanje boravka na suncu, izbjegavanje obilnih i masnih obroka, te uzimanje što više voća, povrća i svježih namirnica, kao i vode.

Toplotni udar, najintenzivniji u proteklih 10 do 20 godina, stigao je u BiH, a za jug zemlje je proglašen crveni meteoalarm.

POVEZANO
Meteo karta 01/08/2017METEOROLOZI IZNENAĐENI: Najnovije mape pokazuju da Balkan čeka i više od 10 dana vrućina!?