Prilikom privođenja osobe inicijala B. O. iz Sarajeva i njegovog boravka u službenim prostorijama nije korištena sila, tvrdi danas Ministarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Reakcija je došla nakon što se u medijima pojavila informacija kako je sarajevska policija navodno brutalno pretukla uglednog islamskog teologa i predavača na Fakultetu islamskih nauka (FIN) u Sarajevu Orhana Bajraktarevića, krajem prošle sedmice, kasno iza ponoći, na putu između FIN-a i Begove džamije.

Kako navode iz policije, B.O. se nije žalio nijednoj organizacionoj jedinici MUP-a Kantona Sarajevo, na postupke policijskih službenika Policijske stanice (PS) Stari Grad, a Jedinica za profesionalne standarde tog ministarstva "će izvršiti provjere navoda objavljenih u pojedinim medijima o tom događaju".

U vezi s tim, iz MUP KS podsjećaju da su policijski službenici Stari Grad Sarajevo 1. jula u ulici Zelenih beretki, općina Stari Grad ostavili prekršajni nalog na putničkom motornom vozilu “VW golf”, reg. oznake A74-O-365, koje je bilo parkirano na mjestu rezervisanom za invalide.

Istog dana oko 23.30 sati, B.O. je pristupio u službene prostorije PS Stari Grad Sarajevo i izrazio negodovanje zbog ostavljenog prekršajnog naloga na motornom vozilu čiji je on vlasnik.

Tom prilikom mu je saopćeno da je na pomenutom vozilu ostavljen prekršajni nalog zbog počinenog prekršaja iz oblasti ZOOBS-a na putevima u Bosni i Hercegovini, te da, ukoliko se ne slaže, ima mogućnost zatražiti sudsko odlučivanje u vezi s prekršajnim nalogom.

Kako se dalje navodi, 2. jula oko 02.55 sati u ulici Zelenih beretki, općina Stari Grad Sarajevo, B.O. je prišao policijskim službenicima upućujući im pogrdne riječi s prijetnjom da će ih objaviti na prvoj stranici lista “Preporod”, te su policijski službenici od njega zatražili na uvid ličnu kartu, što je on odbio, nastavljajući sa daljim prijetnjama.

Stoga su policijski službenici B.O. priveli u službene prostorije radi utvrđivanja identiteta, te je izvršenim provjerama utvrđeno je da se radi o B.O., rođen 1956. godine u mjestu Špionica, nastanjen u Sarajevu.

B.O. je tada je izjavio da se ne osjeća dobro, te zatražio medicinsku pomoć, što mu je i omogućeno, a nakon ukazane medicinske pomoći B.O. je napustio službene prostorije, navodi se iz policije.

***

ZAMJENIK REISU-L-ULEME PRIMIO NAČELNIKA SEKTORA UNIFORMISANE POLICIJE MUP-a KS

Orhan Bajraktarević - MUP

Danas je zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Smajić primio g. Muhidina Haliovića, načelnika Sektora unformisane policije MUP-a KS.

Povod susreta bio je slučaj profesora Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu doc. dr. Orhana Bajratarevića.

Načelnik Halilović je ovom prilikom zamjenika reisu-l-uleme ef. Smajića upoznao sa dosadašnjim tokom istrage u ovom slučaju.

Današnjem sastanku su također prisustvovali i dekan FIN-a dr. Zuhdija Hasanović te Ismail Smajlović, direktor Uprave za pravne i administrativne poslove, koji u ime Rijaseta trebaju službeno pratiti dalje provođenje postupka istrage u slučaju profesora Bajraktarevića.

(Doznajemo.com/Fena/MINA)