Porodilja je juče iz Kliničkog centra (KC) Crne Gore u Podgorici otpuštena kući s tuđom bebom. To je primijetio njen suprug, nakon čega je taj bračni par, prema informacijama "Vijesti", otišao u Kliniku za ginekologiju i akušerstvo KC, vratio tuđe novorođenče, a svoju djevojčicu poveo kući!?

Direktorica Kliničkog centra Zorica Beba Kovačević izjavila je sinoć da ne postoji opravdanje za to i da će ispitati da li je novorođenče zamijenjeno slučajno ili namjerno.

- Medicinska sestra koja je to uradila radi 20 godina. Odmah je suspendovana, a već sutra ćemo pokrenuti i završiti pitanje odgovornosti svih u lancu, do najodgovornijeg - najavila je.

Kovačević je dodala da je to presedan i da menadžment KC ne može da shvati kako se nešto takvo dogodilo.

- Neshvatljivo je da se nešto ovakvo moglo dogoditi. To je totalna neodgovrnost, koja upućuje da se dodatno pojačaju mjere bezbjednosnih procedura prilikom otpusta.

Iz KC tvrde da je za propust odgovorna medicinska sestra u Jedinici za terminsku novorođenčad, koja, kao ni porodilja, nije primijetila da majka i beba nemaju isti broj.

U toj ustanovi tvrde da je direktor Klinike Vojislav Miketić o događaju obavijestio menadžment KC i da je protiv medicinske sestre pokrenut disciplinski postupak.

- Ubuduće će prilikom otpusta, pored majke, prisustvovati još tri osobe sa Klinike (jedan neonatolog i dvije medicinske sestre). Napominjemo da je ovo prvi put da se ovakav propust dogodi u našoj ustanovi. Koristimo i ovu priliku da se još jednom izvinimo porodilji zbog neprijatnosti, istakli su iz KC.

Iz nevladine organizacije "Krug života" sinoć su tražili smjenu Miketića i Kovačevićeve.

- Za nas ovo nije propust pojedinca, već loš rad u upravljanju naše najveće zdravstvene ustanove. Uzamajući u obzir sve ono što se dogodilo u proteklih mjesec i više, prepoznali smo da se u KC ne upravlja na pravi i odgovoran način. Stoga tražimo smjenu direktora Miketića i direktorke Kovačević. Takođe, tražimo i od Ministarstva zdravlja da se oglasi po pitanju ovog događaja i povuče adekvatne poteze, izjavio je sinoć "Vijestima" Dejan Cvijanović iz NVO "Krug života".

POVEZANO
Cramblett J.OTIŠLA JE U BANKU SP*RME DA DOBIJE DIJETE: Izabrali su donora, a nakon 9 mjeseci uslijedio je ŠOK!