Na groblju Bare u Sarajevu na brojne nišane i spomenike postavljene su naljepnice na kojima se upozorava da srodnici već godinama ne plaćaju naknadu za grobno mjesto i da bi trebali što prije izmiriti dugove.

U Pokopu ne raspolažu tačnim podatkom koliko dugovanja iznose u novcu, ali su nam potvrdili da je naplata u prosjeku veća od 60 posto, ali samo uzimajući u obzir dva gradska groblja Bare i Vlakovo, od devet grobalja koliko održava to javno preduzeće.

- Naplatiti naknadu na grobljima u Koševskoj dolini u koje se sahranjuje još od 19. stoljeća praktično je nemoguće. To su groblja koja imaju svoju historijsku i kulturnu vrijednost i to Pokop održava o svom trošku – izjavio nam je Šefik Vatreš iz Pokopa.

Iako ovo javno komunalno preduzeće po zakonu ima pravo da se za grobno mjesto za koje se ne plaća naknada za održavanje uklone ostaci umrlog, to nikada nisu učinili.

- Plaćanje naknade je zakonska obaveza srodnika umrlog i u skladu s odlukom o uređivanju i održavanju gradskih grobalja. Zahvaljujući ovoj naknadi, trudimo se da groblja ostanu čista i uredna, i ovim putem molimo građane da se jave u neki od naših grobnih ureda, kako bi u bazi podataka umrle osobe ili rezervacije izvršili provjeru o plaćenoj naknadi – izjavila je za Faktor Najda Beširević-Vranić, predstavnica za javnost JKP Pokop.

>>>>> ZASTRAŠUJUĆI SNIMAK: Ogromna zmija ušla u grob čovjeka koji je tu pokopan, uprkos nastojanjima da...