Jelena Dinić (30) iz Niša preminula je od posljedica gripa u petak na Klinici za infektivne bolesti u ovom gradu u Srbiji. Nišlijka se razboljela i umrla samo dvadesetak dana nakon smrti oca Miroljuba, piše Blic.rs. Ovo je nova u seriji smrti u regionu povezanih sa virusom gripa, nakon što su u Hrvatskoj zabilježeni slučajevi smrti beba.

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Hitna nosilaU SPLITSKU BOLNICU DOVEZENE DVIJE MRTVE BEBE Doktori, uprkos svim naporima, nisu ništa mogli učiniti

- Moja Jelena se u utorak razboljela od gripa i dobila temperaturu od 40 stepeni. Nismo je vodili kod ljekara, ali sam odmah zvala Hitnu pomoć da dođu i pruže joj pomoć. Nisu htjeli da dođu, ali su me oni savjetovali kako da kćerki spustim temperaturu. Međutim, ona je svakog dana imala visoku temperaturu. U petak ujutru joj je bilo jako loše. Tek kad sam počela da plačem, došli su iz Hitne pomoći i prebacili Jelenu na Infektivnu kliniku. Međutim, ona je gotovo prestala da diše i čim smo stigli tamo ljekari su počeli da je reanimiraju. Iako su je pola sata oživljavali, nije joj bilo spasa i moje dijete je umrlo - kroz suze priča majka Snežana Dinić, duboko potresena zbog kćerkine smrti.

Ona zamjera Hitnoj pomoći što su po Jelenu poslali samo vozača, i smatra da bi ljekar možda pomogao njenoj kćerki prije nego što je stigla na kliniku.

- Jelena je bila gotovo ukočena, slabo je disala. Povremeno je čak vrištala od tako visoke temperature. Da su je još u stanu reanimirali, možda bi sada bila živa - tužna je majka.

Majka objašnjava da je Jelena bila u depresiji jer joj je 4. januara umro otac Miroljub.

- Mnogo je bila vezana za oca i jako ju je potresla očeva smrt. Nikako nije mogla to da prihvati. Od tada se povukla u sebe i zapala u depresiju. Moj muž je bolovao od srca više od 10 godina i imao je pet infarkata. Njegova smrt za nas nije bila neočekivana. Ali zar da mlada, prava, zdrava djevojka umre od gripa? Zaista smo sin i ja u šoku. Još ne mogu da prihvatim da nema moje kćerke - kaže Snežana.

U Zavodu za hitnu medicinsku pomoć kažu da šalju ljekarske ekipe da pruže pomoć pacijentima sa visokom temperaturom, ukoliko im je život ugrožen.

- Ne možemo da izađemo na teren za sve koji imaju visoku temperaturu. Njima savjetujemo kako da spuste temperaturu i da obavezno odu kod ljekara. Ako visoku temperaturu ima osoba sa izmjenjenim stanjem svijesti ili teški hronični srčani i plućni bolesnici, kao i dijabetičari, hitna medicinska ekipa odmah odlazi da im pruži pomoć - navode u Hitnoj pomoći u Nišu.

Na Klinici za infektivne bolesti u Nišu zbog komplikacija izazvanih virusom gripa ove zime dnevno je bilo hospitalizovano od pet do 10 pacijenata, a nekoliko njih je bilo priključeno na mašinu za disanje.

(Doznajemo.com/Blic)