U Podmoskovlju, na mjestu rušenja aviona An-148, spasioci su pronašli 209 različitih dijelova ljudskih tijela, javila je agencija RIA Novosti, pozivajući se na izjavu predstavnika Operativnog štaba koji je formiran nakon ove velike avio katastrofe u Ruskoj Federaciji.

Podsjetimo, putnički avion Antonov u vlasništvu kompanije «Saratov airlines» («Саратовских авиалиний») koji je letio na liniji između Moskve i Orska srušio se na predio između dva sela, nekoliko minuta nakon polijetanja s moskovskog aerodroma «Domodedovo».

Prije nego što je letjelica pala, pilot je kontaktirao kontrolu leta i požalio se na probleme. Svjedoci navode kako se avion zapalio u vazduhu i potom udario u tlo. Pojavio se i video snimak katastrofe, zabilježen nadzornom kamerom...

Proces identifikacije tijela pronađenih na mjestu tragedije treba započeti, kako bi članovi familija mogli ukopati svoje najbliže, a prikupljaju se i dokazi na licu mjesta koji bi mogli razjasniti zbog čega je avion pao.

Pronađene su dvije «crne kutije» koje su, kako se navodi, u dobrom stanju i trebale bi pomoći u istrazi nesreće.

Mjesto pada ruskog aviona 12/02/2018a

Neki ruski mediji ovu nesreću navode kao «kraj uvjerenja o sigurnom avio transportu», nakon relativno dužeg perioda u kojem nije bilo velikih katastrofa.

Predstavnici avio kompanije, kao i proizvođača aviona tvrde da je letjelica bila uredno servisirana i zadovoljavala tehničke standarde.

POVEZANO
Rusija avio nesreća 11/02/2018 1OBJAVLJENE POSLJEDNJE RIJEČI PILOTA: "Ovdje An-148... Tražim odobrenje za prisilno slijetanje!"