Avion koji se prošlog mjeseca srušio kod Mostara, u kojem je poginulo pet putnika, pao je zbog infarkta pilota, navela je komisija Ministarstva komunikacija i prometa BiH, koja je provela istragu.

Povezani sadržaji:

POVEZANO
Stradali mališani avionska nesreća MostarISPRAĆAJ MALIH ANĐELA, GRAD U TUZI: Sutra ukop djece koja su poginula u avionskoj nesreći u Mostaru

POVEZANO
Avionska nesreća Mostar 13/05/2017Stravična avionska nesreća kod Mostara: Među pet poginulih TROJE MALOLJETNE DJECE

...

Salko Begić, glavni istražitelj, danas je na konferenciji za novinare potvrdio ovu informaciju. Precizirao je da je pilot imao infarkt srca nakon sedam i po minuta od momenta uzlijetanja aviona.

Begić je dodao kako je pilot i ranije preživio jedan infarkt srca te da je imao ugrađen stent. Imao je važeću letačku dozvolu te ovlaštenje za letenje, kao i odgovarajuće medicinsko uvjerenje.

Pilot je, prema riječima istražitelja, prikrivao da ima srčane probleme, a 13.05. ove godine, kada je avion pao, pilot je imao ukupno 12 letova, što je bilo pogubno po njegovo zdravstveno stanje. Osim toga, stent koji je pilotu bio ugrađen bio je u potpuno zapuštenom stanju. 

- Na posljednjem ljekarskom pregledu pilot nije prijavio zdravstvene probleme, dakle nije prijavio da ima ugrađen stent. Da je rekao, možda do ovoga ne bi došlo - rekao je Begić.

U nesreći je, podsjetimo, poginulo troje maloljetne djece, te mladić - sin Zijada Sipovića, poznatog bh. sportiste i pjevača.

>>>>>  ISPOVIJEST ZIJADA SIPOVIĆA: Sina, koji je poginuo u Mostaru, dobio sam u vezi bez ozbiljnih namjera

Dvanaest letova za pilota koji je bio takvog zdravstvenog stanja je previše, došlo je do zamora, a mora se imati u vidu i temperatura tog dana.

- Tog dana kolega ga je pitao da ga zamijeni nakon nekoliko letova, ali on je rekao - ne! - dodao je Begić. 

DOBRO ODRŽAVANJE LETJELICE. Što se aviona tiče, on je bio u održavan i u skladu s važećim propisima. Održavan je u plovidbenom stanju, održavan je jako dobro, i bez obzira na njegovu starost avion nije puno prešao. 

- Avion ima sve odgovarajuće dozvole, deset dana prije je bio na provjerama i konstatovano je da je sve uredu. Međutim, za njega je predviđeno da može voziti pilota i tri putnika, a u avionu ih je bilo ukupno pet. To se nije smjelo dogoditi, jer se strogo mora poštovati i voditi računa o tome da broj putnika odgovara registriranom broju mjesta u avionu - objasnio je Begić. 

NIJE POŠTOVAN PRAVILNIK. Begić je potvrdio i to da Aeroklub Mostar nije prijavio manifestaciju u skladu s Pravilnikom Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

- Osnovni uzrok nesreće je infarkt srca pilota, konačan je zaključak. Molim vas, morate znati da ovdje nije do ljekara koji je vršio pregled, jer pilot je morao prijaviti srčane probleme, od toga zavisi na kakav pregled će ga ljekar uputiti. Pilot se obavezao da takvo što mora izjaviti pod punom krivičnom i moralnom odgovornošću - naveo je Begić. 

U avionskoj nesreći koja se dogodila 13.05.  ove godine u Mostaru poginuo je pilot Ivan Karačić, zatim mladić Muhamed Sipović, brat i sestra Luka i Lana Lovrić od sedam i deset godina, te osmogodišnji dečak Arman Hadžiomerović.

Kompletan izvještaj o padu aviona možete pročitati ovdje.

>>>>> U padu aviona POGINUO I SIN ZIJADA SIPOVIĆA, poznatog bosanskohercegovačkog sportiste i pjevača