U.G. "Facultas za prosperitet mladih" je 10.10.2019. godine na Pedagoškom fakultetu u Sarajevu, organizirala edukativno predavanje "Utjecaj genetike i odgoja na različitost oblika ponašanja djece" te promociju muzičkog nosača zvuka s edukativno-zabavnim dječjim pjesmama "Rastem i volim", u okviru obilježavanja "Dječije nedjelje 2019" u Kantonu Sarajevo (KS).

Na samom početku prisutne je pozdravio dekan Pedagoškog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Daniel Maleč, a predavači i promotori su bili prof. dr. Merima Čaušević, prof. dr. Ismet Dizdarević, emeritus prof. dr. Marinko Pejić, Alen Kristić, mag., Ivana Krstanović, mag. i v.d. direktor Baleta Narodnog pozorišta u Sarajevu Adnan Đindo.

Dječja nedjelja CD predavanje 1

Prof. dr. Ismet Dizdarević je naglasio da su ljudska bića praktično neprestano u procesu razvoja. "Oduvijek se pitamo je li čovjek određen u potpunosti svojom genetikom ili okolina može imati utjecaj na određivanje čovjekove osobnosti. Na svijet dolazimo nasljeđem, no potrebno nam je iskustvo da bismo se izgradili kao osobe. Roditelji su najvažniji modeli u ranom razvoju djeteta. Njihove metode u odgoju, ma kakve bile, oblikuju djetetovu osobnost i zajedno s genetikom postavljaju temelj čovjeka u kojeg će dijete izrasti", smatra prof. Dizdarević.

U okviru svog izlaganja "Mirovno obrazovanje kao suvremeni pedagoški imperativ", Alen Kristić, magistar teologije i književnik, prisutne je upoznao s globalnom važnošću koncepcije mirovnog obrazovanja, osvrćući se posebno na nužnost otvaranja obrazovnih struktura BiH kontekstualno senzibilnom usvajanju mirovnog obrazovanja, i to od vrtića preko osnovnih i srednjih škola do fakulteta. Svojim usko povezanim sastavnicama – odgojem za vrijednosti, odgojem za mir i odgojem za interkulturalne i međureligijske kompetencije – mirovno obrazovanje na sustavan i sveobuhvatan način odgovara istodobno na suvremene i za naš kontekst specifične odgojno-obrazovne izazove. Prožimajući sve predmete i u konačnici sve aspekte školskog života, mirovno obrazovanje snažno oživljava odgojnu dimenziju u obrazovnim procesima, podsjećajući nas da je prvotna zadaća svih obrazovnih struktura učenje zajedničkom životu odnosno njegovoj fundamentalnoj pretpostavki – ljudskosti.

Emeritus prof. dr. sc. Marinko Pejić govorio je o metodici odgoja djece, a prof. dr. Merima Čaušević i Adnan Đindo o važnosti muzičkog i likovnog odgoja djece.

Dječja nedjelja CD predavanje 1

Koordinatorica projekta Ivana Krstanović predstavila je glazbeni promo album za djecu "Rastem i volim", koji su volonteri "Facultasa" proteklih nekoliko dana besplatno dijelili djeci na području Kantona Sarajevo, a manifestaciju je okončala sloganom ovogodišnje "Dječije nedjelje" u Kantonu Sarajevo – Djeca smo, svi različiti, a svi isti!

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo. Partneri projekta su Pedagoški fakultet u Sarajevu i Udruga "Libertas".

Dječja nedjelja CD predavanje 1

(Doznajemo.com)