Kako javlja Italia Live Meteo, 20 centimetara svježeg snijega palo je na Rifugio Passo Principe u gradiću Pozza di Fasa, u sjevernoj Italiji.

Ova fotografija zabilježena je u subotu 2. septembra.

Riječ je o lokaciji u Dolomitskim Alpama na nadmorskoj visini od 2.601 metar.

Zanimljivo je da je nedavno i u Rusiji, u pokrajini Yakutiji pao prvi snijeg, o čemu se možete podsjetiti na OVOM LINKU.

To bi mogao biti samo uvod u veće snjegopade, koji i ove jeseni vjerovatno očekuju Sibirski prostor, tako da bismo vjerovatno ove jeseni trebali imati velike površine pod snijegom nad ovim prostranim regionom, a to ima uticaja na jesen i zimu i u našim krajevima. Postoji velika šansa da imamo zimu sa velikom količinom padavina, možda i sa snijegom kakav je bio 2012. godine!?

POVEZANO
Nemila snijeg 20/04/2017cPrvi snijeg bi nas već uskoro mogao iznenaditi: DA LI JE U PRAVU POZNATI METEOROLOG?

NA BJELAŠNICI IZMJERENO SAMO 5°C: Kako javlja Fena, jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, zapadnim i sjeverozapadnim područjima Bosne s kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Temperature u 8 sati: Bjelašnica 5, Sokolac 9, Ivan Sedlo 10, Livno 11, Bihać, Bugojno i Srebrenica 12, Banja Luka, Grude, Jajce, Prijedor, Sanski Most, i Sarajevo 13, Gradačac, Tuzla i  Zvornik 14, Bijeljina 15, Doboj 16, Mostar 17, Trebinje 18, Neum 21°C.

 Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 935 hPa, za 10 hPa je ispod normalnog i lagano opada.

Prema prognozi  Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH danas bi u BiH trebalo preovladavati  oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prema kraju dana i u večernjim satima očekuje se postepeni prestanak padavina.

Vjetar, slab do umjeren, u Bosni zapadni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, uglavnom, jugozapadni.

Dnevne temperature od 14 do 19, na jugu od 19 do 24°C.

 U Sarajevu pretežno oblačno s kišom, pljuskovima i grmljavinom. Dnevna temperatura oko 18°C.

Snijeg Italija Rifugio Passo Principe 02/09/2017

(Doznajemo.com)