U dvorani "Mirza Delibašić" u Kulturno-sportskom centru Skenderija (Sarajevo) otvoren je Diplomatski zimski bazar. Riječ je o tradicionalnom humanitarnom događaju, sa kojeg prikupljena novčana sredstva trebaju biti donirana za četiri humanitarne organizacije koje podržavaju djecu u stanju socijalne potrebe širom Bosne i Hercegovine.

Ispred dvorane održana je i promocija časopisa «Vodič za dječji provod», koji je informativno–zabavnog, kulturnog i odgojno–obrazovnog karaktera. Ovaj časopis izlazi 4 puta godišnje, prateći godišnja doba. Ciljna grupa su djeca do 12 godina, a Vodič u izdanju Udruženja «Pro komunikacije» iz Sarajeva, obrađuje teme o značajnim mjestima u Bosni i Hercegovini po gradovima, te educira djecu o dobrim navikama (zašto je bitno prati zube, kako preći semafor, o bontonu i slično).

Ovaj časopis predstavlja novitet na ovim prostorima, a cilj «Vodiča za dječji provod» je da podstakne druženje i aktivnosti slobodnog vremena za cijelu familiju, vrtiće, škole, te ostale grupe i zajednice. Namjera je i da pruži djeci mogućnost da dožive novo iskustvo, tako što će se iskušati u nekim aktivnostima besplatno ili po pristupačnijim cijenama.

Zimski bazar 2016 Vodič 1

- Želimo i da djeci približimo našu kulturnu baštinu, da ih podsjetimo da obilaze znamenitosti našeg zavičaja. Želimo da djeca kopiraju dobre navike i bonton, te ih primjenjuju u svom životu. Svrha je poticanje ljudskih vrijednosti i razvoja pojedinaca, familije, grupa i zajednica – navoda autori projekta, koji isti smatraju posebno bitnim iz razloga što danas roditelji i vaspitno–obrazovne ustanove olako prepuštaju djeci izbor.

- Vodič ima edukativnu ulogu, za razliku od internetskog sadržaja. Ovo iz razloga što redakcija pažljivo bira sadržaj, a većina roditelja i ne zna šta djeca rade na društvenim mrežama. Štampanjem ovog časopisa se utiče na svijest djece, izgradnju potreba i moralne vrijednosti u njihovoj budućnosti, zbog čega se radi o veoma bitnom projektu. Ovaj časopis ukazuje na značaj igre u djetinjstvu koje su računari i moderne tehnologije stavile u drugi plan. Stoga se nadamo da bi Vodič mogao pomoći roditeljima da se orijentišu kako pronaći adekvatnu aktivnost za dijete. Želimo da razvijemo svijest čitaoca da živimo na prelijepoj poziciji na planeti Zemlji, gdje nema naročitih vremenskih neprilika cunamija, tajfuna....imamo dovoljno vode i zemlje za uzgajanje hrane, gdje se smjenjuju sva četiri godišnja doba u kojima možemo uživati, a oko nas se nalaze planine na udaljenosti od 20 minuta vožnje. Ni jezera, ni more nisu toliko daleko da se ne može organizovati i otići. Želimo i da podstaknemo da jedemo naše domaće, zdrave, organske proizvode, a ne samo da ih izvozimo, jer ulaganje u sebe je investicija koja donosi dobit. Investiramo u sebe kada jedemo zdravo i krećemo se, kada se obrazujemo, kada imamo slobodno vrijeme da bismo ga proveli sa porodicom. Osmislili smo ovaj plemeniti projekat kao pomoć našoj djeci da pronađu pravi put tokom svog odrastanja – zaključuju autori.

Zimski bazar 2016 Vodič 1

(Doznajemo.com)