Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odbacilo je zahtjeve predstavnika Bošnjaka u vezi sa Zakonom o popisu i Odluci o raspisivanju referenduma o Danu RS, potvrđeno je iz Ustavnog suda tog bh. entiteta.

To znači da Odluka o referendumu, kao i Zakon o popisu mogu biti objavljeni u Službenom glasniku RS, nakon čega bi trebalo da stupe na snagu.

Predstavnici bošnjačkog naroda pokrenuli su zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u Vijeću naroda RS, jer se protive objavljivanju rezultata popisa za to područje.

Kad je riječ o referendumu o Danu RS, predstavnici Bošnjaka zahtjevaju da entitetske vlasti ispoštuju raniju odluku Ustavnog suda BiH.

PRAVNA BORBA. Iz Kluba Bošnjaka su najavili i da, bez obzira na odluku Vijeća Ustavnog suda RS, namjeravaju nastaviti pravnu borbu osporavanja odluke o entitetskom referendumu, pa i na Ustavnom sudu BiH.

Podsjetimo, poslanici stranaka sa sjedištem u RS su 15.07. donijeli odluku o referendumu u tom bh. entitetu 25. septembra, dok je istovremeno nedavno iz entitetskog parlamenta upućen zahtjev Ustavnom sudu BiH za preispitivanje prethodne odluke o neustavnosti 9. januara kao Dana RS.

Referendum je skupštinskom odlukom zakazan za 25. septembar, a pitanje o kojem bi se građani trebali izjasnili glasi “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike?”.

IZJAVA MILORADA DODIKA. - Odluka o referendumu o Danu Republike Srpske bit će objavljena u "Službenom glasniku“ čime će stupiti na snagu, a referendum će biti održan 25. septembra za kada je i najavljen - izjavio je entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Istakao je da za provođenje referenduma više ne postoje ustavno-pravne prepreke i da je današnja odluka Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda RS samo potvrda da je odluku o referendumu, ali i odluku o objavljivaju rezultata popisa stanovništva u RS “nemoguće osporiti jer one nikoga ne ugrožavaju”.

- Danas se smatra danom kada krećemo u zvanične pripreme za održavanje referenduma. Mada je moj kabinet već ranije preuzeo niz mjera kako bi se kretali upravo ka tome - izjavio je Dodik za RTRS.

Salkić: Vrlo opasna odluka s dalekosežnim posljedicama za sve u BiH

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić upozorio je u izjavi za Fenu da je danas Ustavni sud RS poslao dalekosežno "vrlo opasnu poruku" da se ne moraju poštivati odluke Ustavnog suda BiH, čime se urušava i ustavni poredak BiH.

Salkić je pojasnio da entitetski Ustavni sud danas nije raspravljao samo o zahtjevu Kluba Bošnjaka o povredi vitalnog nacionalnog interesa u skupštinskoj odluci o referendumu u RS, već o zakonu o održavanju referenduma, koji, kako je naveo, negira odluku Ustavnog suda BiH.

- Ustavni sud RS-a je time indirektno odlučivao da li se trebaju poštivati odluke Ustavnog suda BiH ili ne. Po meni, oni su danas poslali vrlo negativnu poruku Ustavnom sudu BiH, ali i spram Dejtonskog mirovnog sporazuma i svega što smo gradili svih ovih godina - ukazao je Salkić upozorivši da je to "vrlo opasna odluka Ustavnog suda RS, s dalekosežnim posljedicama po ustavni poredak BiH“.

Naglasio je da je nedopustiva praksa da "niži ustavni sud donosi takve odluke o višoj pravosudnoj instituciji, Ustvanom sudu BiH".

- Visoki predstvanik u BiH mora reagirati i ovu odluku poništiti. Svaka druga opcija sigurno nas vodi u pravcu koji nije dobar za ovu zemlju i sve njene građane i u kojem sve ovo što smo stekli u proteklih 20 godina možemo vrlo brzo 'potrošiti' - smatra Salkić.