Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina na stolu, za razmatranje, u bh. institucijama su poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura kineskih investicija, izjavio je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.  

On je kao konkretan primjer naveo projekt Termoelektrane Tuzla blok 7 vrijedan preko 800 miliona eura.

- Rekao bih da smo na jedan mali korak do definitivnog završetka posla. Želim naglasiti da su skoro svi detalji završeni. Trenutno je ovaj ugovor na pregledu u Ministarstvu finansija Federacije BiH i konsultovat ću se sa federalnim premijerom Fadilom Novalićem kako bi se, rekao bih, ubrzale i procedure u Bosni i Hercegovini. Sa kineske strane je sve gotovo kada je u pitanju ovaj projekt - istakao je Šarović.

Kina - BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH naglasio je i kako su svi ostali aranžmani vrijedni više stotina miliona eura, tako da su na stolu u bh. institucijama poslovi vrijedni blizu dvije milijarde eura. On treba predvoditi delegacijz Bosne i Hercegovine koja narednih dana planira boraviti u Kini, između ostalog, upravo i radi dogovora oko realizacije aktuelnih, ali i novih projekata kada su u pitanju kineski investitori.

U Kini se treba održati veliki samit "Jedan pojas, jedan put" kojim predsjedava kineski predsjednik Xi Jinping, a očekuje se kako će skupu prisustvovati 100 delegacija na visokom i najvišem nivou, od toga 30 premijera i predsjednika država.

- Bosna i Hercegovina želi da bude punopravni član ovog velikog projekta za koji je Kina obezbijedila 45 milijardi dolara sredstava za projekte u infrastrukturi i pospješivanje trgovine. Kada je u pitanju infrastruktura u prvom redu se misli na putnu i željezničku komunikaciju i pomorske i riječne koridore. O tome će biti govora na samitu u Pekingu. To je najveći događaj ove godine u Kini - izjavio je Šarović, koji namjerava iskoristiti i priliku i da se susretne s predstavnicima vodećih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva.

- U pitanju je kompanija Dongfang koja je inače učestvovala u gradnji termoelektrane Stanari, a koja je zainteresovana za projekt Gornji Horizonti u Hercegovini. Planiran je i susret s predstavnicima kompanije Gezhouba koja je investitor projekta koji je u završnoj fazi kada je u pitanju termoelektrana Tuzla gdje su preostali su još mali, određeni detalji. Također, imat ćemo susret i sa zvaničnicima kompanije China Power i kompanije Sinohidro koji su zainteresovani za autoput Glamočani - Mlinište u RS i neki drugim kompanijama. Ugovoren je sastanak s predsjednikom Exim Bank gdje bi razgovarali o finansijskoj podršci za velike infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini. To je u fokusu dvodnevnog putovanja u Kinu - naveo je Šarović.