Porodica Dženana Memića (22) koji je smrtno stradao 8. februara prošle godine u srijedu je na protestu novinarskim ekipama podijelila snimak nadzornih kamera u noći kada je život izgubio taj omiljeni mladić. Nekoliko hiljada ljudi tokom tih protesta je tražilo pravdu i istinu u ovom slučaju, a glavni zahtjev je i to da slučaj preuzmu Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) ili Federalna uprava policije (FUP).

Povezani sadržaj:

POVEZANO
Sestra Dženana MemićaKAŽE BABO Sanjao sam Dženana, prvi put nakon 11 mjeseci, prilazi mi i govori: Jara, počisti avliju..

Dženanov otac Muriz dan ranije je na suđenju Ljubi Seferoviću i njegovom ocu Bekriji (otac smatra da Seferovići nisu krivi za smrt njegovog sina, nego da su nagovoreni da preuzmu krivicu, op. prir.) zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog saobraćaja i za krivično djelo neukazivanja pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i krivično djelo sprječavanje dokazivanja, a u slučaju smrti Dženana Memića, kazao da postoji snimak s nadzornih kamera iz Aleje na kojem je, kako tvrdi, jasno da kombi (za koji se u Tužilaštvu tvrdi da je njime udaren i ubijen Dženan Memić) Ljube i Bekrije Seferovića nije bio oštećen.

On je na jučerašnjem suđenju Seferovićima kazao da mu je neko u kući ostavio videosnimak sa Kuvajtske ambasade i da ga je on poslao na vještačenje u Kanadu.

“Ja sam snimak poslao svojoj familiji u Kanadi, a oni su poslali dalje nekim institucijama koje su to radile. Meni je došao vještačen snimak i na njemu se vidi kombi koji ide malo većom brzinom. Izdvojeno je da su oba svjetla ispravna i u sredini tablice je slovo A drugi brojevi se ne vide”, izjavio je Muriz Memić.

U zahtjevu za smjenu kantonalne tužiteljice Dalide Bruzić koji je Memić danas uputio Kantonalnom tužilaštvu, on navodi da se na snimku jasno vidi Golf IV koji u kritičnom vremenu u nekoliko navrata te noći prolazi Velikom alejom, a na Golfu su vidljiva oštećenja fara. On tvrdi da se zna u čijem je posjedu navedeno vozilo.

VIDEO: Na snimku se vidi kombi, o kojem postoje oprečni iskazi svjedoka kada je u pitanju boja i navodna oštećenja te pravac kretanja. Također se vidi da kombi nije oštećen, tj. da su farovi, čiji su dijelovi na mjestu događaja navodno nađeni, čitavi i funkcionalni.

Osim toga se vidi kretanje automobila Golf 4 sive boje, i to u 22:17 h u pravcu događaja i u 22:37 iz pravca događaja, a što predstavlja kritično vrijeme noći od 08.02.2016. godine. Taj automobil se u Tužilastvu i pred kantonalnim sudom vodi kao automobil kojim su se pomenute noći kretali Vehbija Seferović, rođak optuženog Ljube Seferovića, i supruga, a po navodima inspektora Grabovice je ustanovljeno da automobil pripada Rent-a-car agenciji Zije Mutapa, oca Dženanove tadašnje djeojvke Alise Mutap, tj. nalazi se u njegovom vlasništvu, a u izuzeću kod MUP-a KS.

Također iskazi Vehbije Seferovića i njegove supruge su suprotni onome što je prikazano u ovom video zapisu. Oni naime tvrde da su se mimoišli sa dotičnim kombijem ispred Casa Grande, i to kada su putovali u pravcu Vrela Bosne, da je kombi išao iz pravca Vrela Bosne, te da su nedugo nakon toga automobilom zavrsili u jarku, odakle ih je policija izvlačila.

(Doznajemo.com/N1)