Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je danas na radni sastanak ministra komunikacija i prometa BiH Ismira Juska, uoči najavljenog održavanja sastanka Izetbegovića s predsjednikom Republike Turske i predsjednikom Republike Srbije, Tajipom Erdoganom i Aleksandrom Vučićem, u ponedjeljak u Turskoj.

Kako navode iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH, glavna tema razgovora ministra Juska s članom Predsjedništva BiH Izetbegovićem bila je izgradnja moderne prometnice koja bi povezivala Sarajevo i Beograd.

Ministar Jusko je Izetbegoviću predočio da su do sada iskristalizirana dva prijedloga buduće trase, odnosno najizglednija pravca, i to Sarajevo – Beograd preko Tuzle i Sarajevo – Beograd preko Višegrada. Oba ova pravca nalaze se u strateškim dokumentima te su oba bitna za cjelokupni razvoj cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine i njeno pozicioniranje u regionalnoj i međunarodnoj cestovnoj mreži.

Također, ministar Jusko je podsjetio da je Parlament FBiH donio odluku da ova prometnica prema Beogradu ide preko Tuzle, pa dalje preko Brčkog i Bijeljine, što su podržale i lokalne vlasti u tom području.

Tuzlanski kanton, kao i cjelokupno područje sjeverne Bosne, ima najviše stanovnika i njegova privreda i prirodni resursi jedan su od ekonomskih stubova BiH. Prema stručnim analizama, na pojedinim postojećim magistralnim prometnicama u području grada Tuzle postoji prosječna dnevna prohodnost od 22.000 automobila, što je parametar koji sugerira značajnu ekonomsku isplativost gradnje brze ceste od Sarajeva do Tuzle i dalje preko Brčkog i Bijeljine.

Imajući sve ove pokazatelje u vidu, Jusko je Izetbegoviću prenio stav da Ministarstvo podržava povezivanje Sarajeva i Beograda pravcem preko Tuzle i vjeruje da će i naši turski prijatelji imati razumijevanja i dati podršku ovom projektu - navodi se iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

S druge strane, Ministarstvo smatra da to ne znači da se treba zapostaviti pravac preko istočne Bosne i povezivanje Beograda i Sarajeva brzom cestom i autocestom preko Višegrada, odnosno Goražda.

Vlada RS podržava taj pravac, turska strana je također zainteresirana, što je predsjednik Erdogan tokom posjete Srbiji, odnosno Sandžaku i Novom Pazaru, ponovio.

Izetbegović i Jusko su se usaglasili da je u interesu i Federacije BiH da Goražde i ekonomski i privredni potencijal tog grada i kantona ne ostanu van važnih međunarodnih cestovnih koridora.

POVEZANO
Vučić-Erdogan-Izetbegović 29/01/2018SASTANAK U ISTANBULU: prihvaćene obje trase za povezivanje Sarajeva i Beograda

(Doznajemo.com)