- S obzirom da stravičan napad na porodicu Guta koji se desio u ulici Brusulje - Općina Stari Grad, želim da istaknem da najoštrije osuđujem drske napade i vandalizam koji su mnogo zastupljeni u našem gradu. Naima dvojica razbojnika su ušli u porodičnu kuću i brutalno pretukli i opljačkali supružnike. Kako je sigurnost građana na području Općine Stari Grad na zabrinjavajućem nivou, i kako negativno utiče na sigurnost ljudi, ovaj put pozivam nadležna ministarstva i tražim da se zaštite građani i imovina ljudi od kriminalaca i nasilnika, te da policijski organi poduzimu odgovarajuće policijske metode i mjere za otkrivanje i privođenje počinitelja - reakcija je Načelnika sarajevske općine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića.

Podsjetimo, supružnike Sejdu i Kasima Gutu brutalno su pretukla i opljačkala dvojica razbojnika, koji su u noći sa srijede na četvrtak upali u njihovu kuću u ulici Brusulje u sarajevskoj općini Stari Grad.

OTELI NOVAC. Prema informacijama iz policije, razbojnici su odnijeli određenu sumu novca, a supružnicima je medicinska pomoć pružena u Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS).

- Šta su nam uradili… Navalili su da nas ubiju, uzeli su nam dokumenta i papire iz banke. Rekla sam im da u kući nemam para, da su pare u banci. Znali su da mi je kćerka u Švedskoj, nedavno smo kupili parcelu - kroz suze nam je objašnjavala Sejda Guta, koju smo jučer posjetili u Brusuljama, nadomak naselja Mošćanica, piše Avaz.

Pokazujući ispreturane stvari u kući te modrice koje je zadobila na glavi, Sejda je dodala da su dvojica razbojnika u srijedu oko 22 sata upala u njihovu kuću kroz prozor. 

- Kasim i ja smo baš legli kad su ušli. Jedan je imao nož, drugi pištolj. Vikali su: “Daj dukate, daj novac, gdje su pare… Ili ćete da vas zakoljemo ili ubijemo iz pištolja”. Govorila sam im da nemam u kući ništa. Svezali su nam trakom ruke i noge. Cijelu noć su nas tukli i bili šakama - nastavlja Sejda. 

Porodica Guta napad 1

Foto: Razbojnici ispreturali stvari u kući

ONA DODAJE da su ih tukli i metalnim bokserima te da jedan od razbojnika nije imao masku i da ga je prepoznala i da, navodno, živi na Obhodži. 

- Najteže mi je bilo slušati kako Kasimu pucaju kosti. Kad su odlazili, zaprijetili su nam da ne smijemo zvati policiju - zaključuje Sejda.

Ona i Kasim tek su se sutradan, u četvrtak, oko šest sati uspjeli odvezati. Sejda je otrčala do komšije, koji je pozvao policiju.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) su obavili uviđaj u kući Guta i u toku su aktivnosti radi pronalaska razbojnika. Sejda Guta sumnja da je razbojnike neko nagovorio da napadnu i opljačkaju nju i supruga.