Hrvatski meteorolozi su za danas najavili veliku promjenu vremena zbog koje su izdana brojna upozorenja, uključujući i crveni meteoalarm...

Pojedini meteorolozi upozoravaju i da je moguć tzv. Downburst - lokalna je pojava opasnog silaznog strujanja iz grmljavinskog olujnog sistema. Naime, slap hladnog zraka koji izlazi iz olujnog oblaka (Cb) izaziva vjetrove koji uzrokuju brojne štete na površini. Ponekad načinjena šteta podsjeća na onu nastalu od tornada.

POVEZANO
Grmljavina i kišaUPOZORENJE!! (Olujno nevrijeme) Za period: 24. i 25.07.2020. godine

Vrhunac nestabilnog perioda očekuje se u drugom dijelu petka i u subotu prije podne, kada se u većini Hrvatske najavljuje relativno brza i žestoka promjena vremena zbog koje su meteorolozi DHMZ objavili brojna upozorenja, najavio je glavni HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.

Budući da se dodatno povećala ionako velika šansa za olujno nevrijeme s često obilnom kišom i grmljavinom, mjestimice i tučom (gradom) te bujičnim poplavama, meteorolozi DHMZ podignuli su za danas poslijepodne i navečer nivo opasnosti na crveni - najviši mogući u centralnoj Hrvatskoj, a lokalno nevrijeme s obilnom kišom moguće je i u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu.

Preporučuju se mjere samozaštite i odgoda putovanja koja nisu nužna, jer postoji opasnost za život od munja, tuče, bujičnih poplava i olujnog vjetra te oštećenja imovine i drveća, a mogući su prekidi u saobraćaju i opskrbi energijom.

Za sjevernu i centralnu Hrvatsku se prognozira obilna kiša uz izražene pljuskove te grmljavinsko nevrijeme, a moguće su i bujične poplave.

Istra i sjeverna Dalmacija su pod narančastim meteoalarmom, i to zbog obilne kiše i grmljavinskog nevremena. Usto je moguća tuča, ali i bujične poplave.

Centralna i južna Dalmacija su pod žutim meteoalarmom zbog izraženih pljuskova, a pod žutima alarmom su i otoci duž obale te Kvarner i Kvarnerić kao i zapadna obala Istre i to zbog jakog vjetra do 75 km/h.

(Doznajemo.com/24sata.hr)