Na petom kilometru od obale Reževića, ribari iz Budve (Crna Gora) juče su ugledali ajkulu dužine oko tri metra. Iz Instituta za biologiju mora Mirko Đurović za Portal RTCG objašnjava da se radi o modrulju (prionace glauca), vrsti plave ajkule koja živi u Jadranu, koja je ugrožena i zaštićena vrsta i najčešće nije opasna po ljude.

- Neko vrijeme je plivala oko barke, a zatim se udaljila - navedeno je uz opis videa koji je snimio Branko Dragišić.

Video možete pogledati na OVOM LINKU

Dragišić za spomenuti portal tvrdi da su juče imali probleme s ajkulom.

- Ajkula se vrtjela oko barke 15-20 minuta jer smo lovili ribu pa je to privuklo. Čak nam je ribu zajedno sa najlonom otkinula dva, tri puta...

POVEZANO
Ajkula ilustracijaAJKULA POJELA ČOVJEKA NA CRNOGORSKOM PRIMORJU: Mladić prepolovljen, a ovo je prava istina o svemu!?

Još ranije su stručnjaci iz Instituta navodili da u Jadranskom moru živi populacija ajkula modrulje koje nisu opasne za ljude.

No Dragišić smatra da je ajkula povelika te da misli da nije potpuno bezopasna.

- Čitao sam da nije opasna za čovjeka, ja ruku stavih na motor od barke, a ona kako je blizu bila samo se okrenula prema mojoj ruci, vjerujem da bi me povrijedila da nisam pomjerio ruku...

Iz Instituta za biologiju mora su naveli da tokom proljeća, ženke modrulja se ponekad mogu vidjeti oko pjeskovitih plaža ili plićih zaliva, gdje rađaju mali broj živih mladunaca 30-50cm dužine. Nakon 9-12 mjeseci trudnoće vraću se na otvoreno more u prirodno stanište.

Tako su početkom maja, na plaži Jaz, zaposleni u Institutu pronašli nasukano mladunče modrulja.

Samo se u EU ulovi oko 25.000 tona modrulja svake godine i to uglavnom nenamjerno.

Situacija sa koronavirusom koja je obustavila i morski saobraćaj sigurno je bar djelimično uticala i da se morski svijet opusti, vjeruju stručnjaci.

POVEZANO
Donja Lastva Opatovo oktobar 2019Na plaže u Crnoj Gori već od 18. maja, ALI EVO KOJE MJERE MORAJU DA SE POŠTUJU