Ubijeni osumnjičeni za napad na baptističku crkvu u teksaškom gradu Sutherland Springs, u kojem je usmrćeno najmanje 26 ljudi, a 20-ak ranjeno, je bivši američki vojnik, 26-godišnji Devin Patrick Kelley.

Kako se navodi, on je iz predgrađa San Antonija, udaljenog 40 kilometara od Sutherland Springsa, gdje se dogodio incident.

AP javlja da nije zabilježeno da je povezan s nekom terorističkom grupom, a u toku je istraga postova koje je Kelley objavljivao na društvenim mrežama.

The Guardian je objavio da je Kelley bivši pripadnik US Air Forcea, koji je osuđen na vojnom sudu za napad na suprugu i kćerku.

NEČASNI OTPUST. Predstavnica za javnost US Air Forcea Ann Stefanek potvrdila je da je Kelley primljen u vojsku 2010. godine, a da je osuđen za napad 2012. godine. Proveo je godinu u zatvoru, a smanjen mu je i čin. Godine 2014. otpušten je iz vojske zbog lošeg ponašanja.

Nakon pucnjave u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu guverner Teksasa naveo je da je 26 mrtvih, a predsjednik Donald Trump iz Japana je osudio "strašan" zločin.

- U ovoj fazi imamo 26 života koji su izgubljeni. Ne znamo hoće li taj broj rasti, izjavio je guverner Teksasa Greg Abbott na konferenciji za novinare.

Žrtve su stare od pet do 72 godine. Među njima je i 14-godišnja kćerka pastora te crkve, potvrdio je ova za televizijsku mrežu ABC News. Pastor nije bio u crkvi u vrijeme napada.

Predsjednik Trump, koji se nalazi u Japanu, drugog dana azijske turneje osudio je "strašan" pokolj.

"Srce nam je slomljeno. U suzama i boli budimo jaki", izjavio je u Tokiju.

Devin Patrick Kelley pucnjava Texas

NEPOZNATI MOTIVI. Napadač je nosio jurišnu pušku i neprobojni prsluk, potvrdio je ranije načelnik teksaške policije Martin Freeman. Dodao je da osumnjičenikov identitet nije "sigurno utvrđen". Riječ je o "mladom bijelcu u dvadesetima" koji je bio "odjeven u crno". Uspio je pobjeći, ali je poslije pronađen mrtav u svom automobilu. Ne zna se je li se ubio ili je neko pucao u njega.

Pucnjava se dogodila na osmu godišnjicu pokolja u vojnoj bazi Fort Hood u Teksasu 05.11.2009, kada je vojni psihijatar Nidal Hasan ubio 13 ljudi, za što je osuđen na smrtnu kaznu, koju još čeka.

SMRTONOSNO ORUŽJE. Prema američkim zakonima, Devin Patrick Kelley, koji je osumnjičen za pokolj u Teksasu, trebao je imati zabranu posjedovanja i kupovine oružja, zbog svoje prošlosti.

U Sjedinjenim Američkim Državama svake godine od vatrenog oružja smrtno strada više od 33.000 ljudi, među kojima 22.000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja, izuzetno pomirljiva, povede se nakon svake veće pucnjave. Uprkos tome, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog uticaja jakog oružanog lobija, Nacionalnog udruženja za vatreno oružje (NRA).

Američki predsednik Donald Trump izjavio je da je pucnjava u Teksasu, u kojoj je ubijeno 26 osoba, vezana za mentalnu poremećenost napadača i da oružje ne treba da se posmatra kao problem.

"Imamo mnogo problema s mentalnim zdravljem u našoj zemlji, ali to ne znači da imamo i problem sa oružjem", smatra Trump.

Devin Patrick Kelley pucnjava Texas