Dokumentarno-igrani TV serijal «Tragovi» autora i voditelja Domagoja Mikića podsjetio je javnost o krvavim pohodima ubice Srđana Mlađana, koji uskoro izlazi na slobodu...

Od njegovog izlaska na slobodu strepe svi - žrtve, svjedoci, prijatelji, ali i njegovi sugrađani. Mladić koji je nizao sportske uspjehe završio je kao glavna vijest koja je punila novinske stupce.

Proča je počela od drugog dana 1998. godine, odnosno od trenutka kad je ispred osnovne škole u Petrinji pronađena ubijena 16-godišnja djevojka. Glavna nepoznanica policiji bila je ko bi hladnokrvno s četiri hica u leđa ubio inače mirnu i omiljenu djevojčicu. Iako su svi tragovi istražitelje vodili prema dečku ubijene, sasvim slučajno užasni plan serijskog ubice počeo se je razotkrivati...

Srđan Mlađan najpoznatiji je višestruki ubica u Hrvatskoj. Ubio je troje ljudi do svoje 21. godine. Iz zatvora u Lepoglavi bi trebao izaći 2027...

POVEZANO
Goran Kotaran zatvorNAJOPASNIJI ZATVORENIK U BiH, ZOVU GA `HANIBAL LEKTOR`: Treba izaći na slobodu za...

- To kad se dogodilo, on je došao navečer kući i popio čašu mlijeka i otišao leći. Znači, ja ne razumijem da može netko to napraviti, popiti čašu mlijeka i otići spavat, i drugi dan normalno u školu kao da ništa nije bilo, izjavio je njegov otac Mladen Mlađan.

17.02.002. godine, dok je izdržavao desetogodišnju kaznu u Požegi zbog ubistva gimnazijalke Elizabete Šubić (16) i penzionera Petra Jančića (61), izašao je iz zatvora na slobodni vikend, koji je zaradio uzornim ponašanjem. Nije se vratio u zatvor na vrijeme pa je uprava odmah obavijestila policiju kako je opasni ubica na slobodi.

Srđan Mlađan 1

Maskiran crnom kapom s prorezima i naoružan pištoljem, zaprijetio je službenici Sisačke banke u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu i pobjegao s 80.300 kuna. Policajci su znali da je Mlađan spreman na sve, sklon nasilju i raznim drugim kaznenim djelima te da je vjerovatno naoružan.

Oko 19.45 sati tri policajca, među kojima je bio i Milenko Vranjković, došli su pred zgradu u Ulici Ante Jakšića 22 na dojavu da bi Mlađan mogao biti u stanu na četvrtom katu. Pozvonili su, ali niko nije odgovarao. Vranjković je sam krenuo prema prizemlju i sreo Mlađana koji se vraćao iz trgovine. Pokazao mu je isprave i tražio od njega osobnu iskaznicu. Mlađan je izvadio Berettu kalibra 9 milimetara i pucao u policajca. Prvi hitac ga je ubio.

Ukrao je službeni pištolj i pobjegao u Maksimir. U trenutku kada je Nikolina Kosović ulazila u svoj stan u Kollerovoj 5, zaprijetio joj je pištoljem i ušao u stan u kojem su bili njena majka Božena i brat (17). Načelnik Ivan Babić pregovarao je s otmičarem do 01.30 sati. Mirno se predao.

Pronašli su oba pištolja, a u stanu, kojeg je Mlađan iznajmio, pronašli su domaćeg i stranog novca.

Sljedeći dan doveden je u Istražni centar Županijskog suda u Zagrebu s kaznenim prijavama za teško ubistvo, teške krađe i zatočenja. Pljačku mu nikada nisu dokazali.

Na suđenju, sedam mjeseci kasnije, svjedočila je Mlađanova sestrična Dragana Bodlović. Dvije noći prije ubistva policajca spavao je kod nje. U nedjelju navečer, nakon što su na vijestima čuli da je pobjegao zatvorenik, bratić joj je priznao da se radi o njemu. U ponedjeljak mu je pomogla da unajmi stan.

Srđan Mlađan 1

Te večeri bila je s dečkom u svom stanu u Kellerovoj ulici 5. Čuli su buku i Davor je izašao pogledati što se događa. Vidio je siluetu muškarca s pištoljem, a tada su čuli vrisak

- Jeste vi rekli policiji ko je u stanu - pitao ju je Mlađanov odvjetnik Silvije Degen. Dragana je odgovorila potvrdno.

- Zašto si to rekla? - pitao ju je Mlađan povišenim tonom, a ona mu je odgovorila 'Kako zašto?'.

- Je li ti žao što si to rekla? - bio je uporan Mlađan na što je reagirala sutkinja Lana Peto - Kujundžić. Zabranila mu je to pitanje i zaprijetila da će ga kazniti.

- Ku**, platit ćeš mi za ovo! - viknuo je i skočio na djevojku. Pala je na podij pred sutkinjom. Pravosudni policajci počeli su se hrvati s njim, ali tek ga je brat ubijenog policajca svladao. Skočio je iz drugog reda sjedala i udario ga u glavu. Stavili su mu lisice na podu, a Mlađan je cijelo vrijeme siktao i puhao.

Njegovi poznanici ispričali su kako je desetak puta pogledao film «Rođeni ubice», a u bilježnice je lijepio isječke iz crnih hronika s ekstremno agresivnim porukama.

Degen se držao psihijatrijskog vještačenja prema kojemu je njegov branitelj imao psihoze zbog kojih će mu trebati trajno psihijatrijsko liječenje, dr. Ivana Peko Čović tvrdila je kako Mlađan nije duševno bolesna već poremećena ličnost.

Srđan Mlađan rodio se 04.05.1981. godine u Češkom Selu kraj Petrinje. Tamo je s vrlo dobrim uspjehom završio prva četiri razreda osnovne škole. Nakon što je počeo rat, s familijom je pobjegao u Sisak. Osnovnu školu završio je s vrlo dobrim uspjehom i upisao Tehničku školu. Zbog šest negativnih ocjena ispisao se iz škole.

Priznao je ocu za četiri teške krađe za vrijeme školovanja. Trenirao je hrvanje u klubu Sisak - Gavrilović, a 1995. godine bio je juniorski prvak Hrvatske do 66 kilograma. Zbog provale u školu i krađe videorekordera, nije se više takmičio. To je shvatio kao nepravdu. Međutim, iako se zajedno sa učesnikom hvalio time, škola nikad nije otkrila identitet lopova.

Vještaci iz bolnice Dr. Ivan Barbot u Popovači zaključili su 1996. da je Mlađan u adolescentskoj krizi sa psihotičnim elementima. Preporučili su ambulantno liječenje, ali su bili protiv odgojnih i disciplinskih mjera kakve provode u zavodima za maloljetnike. Zbog liječenja je izostajao iz škole. Insistirao je i opet upisao školu u Petrinji. Završio prvo polugodište s vrlo dobrim i onda se nešto prelomilo u njemu.

Hicima iz automata 02.01.1998. godine ubio je Elizabetu Šubić (16) ispred škole. Čekala je dečka.

- Da nije naišla ona, naišao bi neko drugi, i ja bih ga ubio - šokirao je istražitelje izjava 17-godišnjaka bez mimike, bez emocija...

Dvije sedmice kasnije pucao je na čuvara tržnice u Sisku jer mu je nešto dobacio. Muškarac se izvukao bacivši se na pod. U februaru iste godine bez ikakvog povoda ubio je penzionera Petra Jančića u polumračnoj garaži.

Osudili su ga na deset godina za dva ubistva, pljačke banke i pokušaja ubistva u Sisku tokom 1997. i 1998. Za ubistvo policajca dobio je 15 godina zatvora.

Srđan Mlađan izjavio je kako je jedino rješenje za njega «metak u čelo».

Srđan Mlađan 1