Najmanje šest osoba ubijeno je, a osam ranjeno u pucnjavi u džamiji u gradu Quebecu tokom večernje molitve, potvrdila je policija. 

Napadači su pucali na 40-ak ljudi u Islamskom kulturnom centru u noći s nedjelje na ponedjeljak. Policija je navela da su dvojica osumnjičenih lišena slobode. 

Imam džamije Mohamed Yangui nije bio unutar vjerskog objekta kad je počela pucnjava. Dobio je pozive od preplašenih vjernika. 

"Zašto se ovo dešava? Ovo je divljaštvo", izjavio je u telefonskom razgovoru za Al Jazeeru.

Imam je naveo da džamija nije primila nikakve prijetnje prije napada. 

"Naselje je veoma mirno. Imamo dobre odnose s vladom, gradonačelnikom Quebeca. Nismo imali nikakvih problema..."

"Jedan od zaposlenika nazvao me i rekao da se desila pucnjava u džamiji. Još sam u šoku. Otrčao sam u džamiju... Rečeno mi je da je jedan napadač uhapšen na licu mjesta, dok je drugi uhapšen u blizini".

Kanadski premijer Justin Trudeau osudio je pucnjavu i nazvao je "terorističkim napadom na muslimane u centru njihove vjere i utočišta". Philippe Couillard, premijer Quebeca, napisao je na Twitteru da je napad "teroristički čin" i pozvao na solidarnost građana s muslimanima. 

Ova džamija je bila meta islamofobičnih napada i ranije. U šestom mjesecu 2016. godine, tokom mjeseca ramazana, svinjska glava ostavljana je na pragu džamije s porukom "Prijatno!"

Basem Boshra, urednik Montreal Gazettea, izjavio je za Al Jazeeru da je centar najveća od šest džamija u gradu te da okuplja približno 5.000 vjernika. 

"Postoji prilično jaka muslimanska zajednica u Quebecu", izjavio je, dodavši da postoje planovi da se zastave spuste na pola koplja na državnom parlamentu u počast žrtvama. 

Kanadski ministar za javnu sigurnost Ralph Goodale naveo je na Twitteru da je "duboko ožalošćen" gubitkom života. 

Napad se desio u vrijeme raširenih protesta širom SAD u znak protivljenja odluci predsjednika Donalda Trumpa da zabrani imigrantima i izbjeglicama iz sedam zemalja s većinskim muslimanskim stanovništvom da uđu u zemlju.

Kanadski premijer nakon toga je potvrdio spremnost svoje zemlje da prihvati izbjeglice "bez obzira na njihovu vjeru".

"Svi koji bježite od progona, terora i rata znajte da će vas Kanada primiti bez obzira na vašu vjeru. Naša je snaga u različitosti. #Dobro_došli_u_Kanadu", poručio je Trudeau na Twitteru.

Izvor: Al Jazeera i agencije