Među sličnim mjestima u Gradu Soli, najviše znatiželje izaziva turbe (mauzolej, obično bogatijeg, poznatijeg čovjeka, od vjerskog ili kulturnog ugleda), zbog kojega je cijela jedna ulica u Tuzli dobila poseban oblik.

Jedan dio tuzlanske vile u vrijeme njene gradnje je bio pomjeren zbog mezara (grobnog mjesta) koji tu stoji. Mezar oko kojeg je sazidana vila, posebnost je Tuzle.

Tuzlaci su navikli na vilu koja se odmakla od mezara ne smetajući onome čije tijelo tu počiva. Mezar izaziva znatiželju posjetilaca i prolaznika koji ne znaju zašto je vila jednim svojim dijelom odmaknuta od ulice te u prvi plan postavlja pokojnika i njegov mezar. Šta se krije iza ove priče?

Mezar Tuzla 1

FAKTOGRAFIJA. Stari mezar se nalazi u Džafer mahali, neposredno uz zgradu «Vila Pašić», nedaleko od Skvera u Tuzli. Mezar je prislonjen uz prednji zid objekta, te ograđen betonskom i željeznom ogradom. Uzglavni nišan je s turbanom u gužvama. Rastojanje između uzglavnog i nožnog nišana je 220 cm. Na nišanima, osim bordure koja razdvaja vrat uzglavnog nišana od tijela-stuba, nema vidljivih ukrasa niti natpisa.

O postojanju ovog mezara nemamo dovoljno historiografski utemeljenih podataka. Međutim, treba istaći da je vila «Pašić» sagrađena oko 1903. godine, a da se shodno tome mezar može datirati u raniji period. Tu je po predanju ukopan bosanski vojni glasnik (šehid) 1878. godine, navodi se na stranici Bastina.ba.

Mezar Tuzla 1

Međutim, određeni podaci idu u prilog tome da mezar datira još iz prvih godina 19. stoljeća. Muhamed Hadžijahić u radu «Jedan nepoznati tuzlanski hagiološki katalog» ovo grobno mjesto, vezuje za preminulog (dobri, evlija) koji se navodi u ovom katalogu iz 1800-1802 (prepis) gdje se označava kao «Devletlija ispod parmakluka». Devletlija u značenju sretan, častan, učen, a imenovani je prema jednom mišljenju koje prenosi Hadžijahić mogao biti onaj koji je usnio poslanika Muhameda, a.s. Parmakluk je drvena ograda. (M.Hadžijahić, Navedeni rad, Članci i građa za kulturnu istoriju Istočne Bosne, XIII., 1980.)

PREDANJE. Također, postoje usmena predanja da je ovdje 1878. godine sahranjen Džafer Altumbabić (mezar je prozvan «Džaferovo turbe»), vojni glasnik koji je izvijestio o jednoj vojnoj pobjedi Bošnjaka tokom otpora Austrougarskoj okupaciji Bosne i Hercegovine. Ovo predanje donosimo u nastavku:

Mezar Tuzla 1

«Džaferovo turbe uz Vilu Pašić je posvećeno vojnom glasniku Džaferu Altumbabiću koji je 23. augusta 1878. godine sav iscrpljen dojahao do Skvera, uspio je samo prenijeti vijest da su Tuzlaci odnijeli pobjedu nad carskom austrougarskom vojskom kod Moluha i da neprijatelj bezglavo bježi prema Doboju. Izustivši ovo, siroti Džafer je pao mrtav. Sahranjen je tu na licu mjesta. Prošle su godine, Džafer je zaboravljen, a grob zarastao u korov više se nije ni nazirao. Jedan trgovac ogrevnim i građevinskim drvetom je uzeo taj plac sa namjerom da izgradi porodičnu kuću. Gradnja je započeta, ali sve što po danu urade, noću bude srušeno. To se ponavljalo iz dana u dan i cijela čaršija se tome ibretila. Uskoro na lice mjesta dođe jedan starac i kaže graditeljima: «Evo ovdje je mezar jednog vojnika, a vi temelje pomaknite malo dalje i biće sve u redu». Graditelji ograde mjesto koje im je starac pokazao da je mezar, prihvate se gradnje kuće i završe je bez problema».

LEGENDA. O sličnoj legendi pisao je i časopis «Aura», na sljedeći način:

- Legenda o mezaru koji se nalazi kod vile u tuzlanskoj u Džafer Mahali kaže, da je tu nekada živio trgovac koji je trgovao drvima za ogrjev. Posao mu je počeo da slabi, pa se odlučio trgovati građevinskim materijalom. Posao je procvao, a trgovčeva porodica počela da se širi.

Mezar Tuzla 1

Imajući mnogo građevinskog materijala kojim je trgovao, odlučio se sagraditi vilu. Skupio je neimare i spektakularno započeo gradnju budućeg raskošnog doma. Odmah na početku gradnje su se počela dešavati «čuda». Sve što bi neimari sagradili preko dana - tokom noći bilo je srušeno. Gradnja je bila ponovljena nekoliko puta, svaki put bi se desilo isto. Sagrađeno zdanje bi pod okriljem noći bilo porušeno. U početku je trgovac za smetnje u gradnji optuživao sugrađane, konkurente, zatim neimare... Iz noći u noć se ponavljalo isto, trgovac je odlučio postaviti noćne straže da čuvaju gradilište.

Mezar Tuzla 1

Bogato nagrađeni i znatiželjom motivisani čuvari nisu uspjeli doznati šta se zbiva sa dijelom izgrađene vile, koja se sama od sebe ponoći sruši. Savladani čudnim snom, stražari ujutro nisu mogli dati objašnjenje šta se zbivalo protekle noći.

Kada je trgovac izgubio nadu, da će ostvariti svoj naum da sagradi vilu, u grad je stigao siromašan starac, sijede brade koji se je zadržao na mjestu gradnje trgovčeve vile. Upitao je neimare šta se tu gradi? Ovi su mi objasnili, da se ne gradi vila za trgovca. Danima pokušavaju izgraditi zdanje, ali im to ne uspijeva, preko noći se ruši sve što bi preko dana izgradili.

POVEZANO
Turbe sedam braće RFE 1JAKO MISTIČNO MJESTO U SARAJEVU: Znate li šta se desi kad ubacite novac kod «sedam braće»...

Nepoznati starac uputio je savjet: «Ne bi bilo zgoreg da dio građevine pomjerite unazad. Na dijelu gdje bi trebao stati dio vile nalazi se mezar vojnika koji je pao u boju, na mjestu pogibije je ukopan», objasnio je sijedi starac koji je ubrzo nestao.

Neimari su prenijeli naredbu nepoznatog starca i savjet koji im je dao. Trgovac je naredio, da se dio vile pomjeri malo dalje od ulice, da mjesto na kojem leži nepoznati vojnik ostane neozidano.

Neimari slijedivši naređenje, konačno su obavili posao, gradnja je nastavljena bez problema.

Mezar Tuzla 1

POSLIJE JE porodica Pašić kupila tu vilu i nastavila održavati mezar. Godinama su tu Tuzlaci prolazili i zastajali, neki da nešto prouče, neki ostave neki novčić ili cvijet, a mnogi se pitaju čiji li je ovo grob, ko pali svijeće i polaže cvijeće? Ovaj grob je izazivao strahopoštovanje kod mnogih. (B.Habul, Z.Pašić)
Naziv Džafer mahale u Tuzli uglavnom se vezuje za Džafera Altumbabića, koji je po svemu sudeći ovdje ukopan.

Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona je stambeno-poslovni objekat VILA PAŠIĆ, 1988. godine registrovao kao dobro graditeljskog naslijeđa općine Tuzla. U elaboratu kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Općine Tuzla tada je navedeno slijedeće:

- Objekat je sagrađen 1903. godine, a prvi vlasnik je bila porodica Karger, trgovci rezane građe, čije se stovarište nalazilo u dvorištu.
Kuća je podignuta na mjestu gdje su se nalazili ostaci starog mezarja. Projekat zgrade prilagođen je mezaru koji se i danas uz nju nalazi. Zgrada pripada porodici Pašić. Radi se o jednom od nekoliko sličnih objekata iz austrougarskog perioda sa mirnom fasadom i karakterističnim gipsanim reljefom na spratu. Danas je djelimično narušena autentičnost objekta, a na istom su primjetna znatna oštećenja.

Nakon perioda rata u Bosni i Hercegovini, razna dešavanja i borba za vlastitu egzistenciju građana učinila je da je ovaj nekada poznati mezar zapušten i gotovo zaboravljen.

Stoga je na inicijativu Enesa Bešića iz Srebrenika, a uz saglasnost i stručnu podršku Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, u periodu februar-april 2018. godine urađen projekat restauracije, zaštite i prezentacije starog mezara, kao dobra spomeničkog naslijeđa Tuzlanskog kantona. Ovim i sličnim projektima nastoji se obnoviti i zaštiti kulturno-historijsko naslijeđe, sačuvati kulturno pamćenje, kao značajan dio identiteta države, lokalne zajednice, ali i pojedinca.

POVEZANO
Vandali mezar Tuzla 12/04/2018TUZLA: Osuda vandalskog čina oštećenja mezara Džafera Altumbabića (FOTO)