Vrlo zanimljiva diskusija razvila se na društvenim mrežama nakon što je poznata bloggerka Hana Kavazović postavila status/pitanje vezano za zaista, na prvi pogled, kritičan stepen zagađenja u Zenici, a što nije karakteristika samo ovog grada, već i drugih mjesta u BiH, uključujući Sarajevo. Naime, ovih decembarskih dana puno je smoga, što očito nije baš posebno zdravo.

- Uvijek se ovako ujutro, nakon što pozatvaram prozore, zapitam jesam li kuću izračila ili ozračila... - napisala je Kavazović, aludirajući na uočljivo prisustvo polutanata u vazduhu.

No, vrlo zanimljiv odgovor, dao je jedan stariji Zeničanin, gospodin po imenu Mirsad Đulbić, koji je napisao odgovor koji je očito polemičan. Evo šta je naveo:

- Samo ti otvori prozor izjutra, napuni stan svježim zrakom i zaboravi na kukumačenja oko prljavog zraka. Znam šta govorim. Ovo je sada super, šta smo imali do 1990. godine. Mislim, da malo bolje poznajem kvalitetu zraka tada i sada od mnogih stručnjaka, koji se time bave. Razlog je u tome, što nikada ni jedan od njih nije mogao znati, ono šta smo mi u sektoru razvoja energetike željezare znali. Nemaju pojma, da je nekad u zraku Zenice bilo i nervnih bojnih otrova. Uživaj u životu. Ja znam jako mnogo ljudi, koji su radili na izuzetno opasnim radnim mjestima, čak bez lične zaštite, pa doživjeli duboku starost, a također znam mnogo pušača, koji su živjeli i radili izvan tih zona, pa je malo ko od njih doživio duboku starost. Na kraju, ti si mlada, pa se ne sjećaš, da je bio običaj, posteljinu iznijeti izjutra vani, a u stanovima na prozore. UV zrake ubijaju mnoge nametnike, koji žive naporedo s nama u našim posteljama. Sada propagiraju usisivače, koji usisavaju te hajvančiće, a ti usisivači emituju u zrak stana vrlo sitnu prašinu ugljenih četkica rotora el. motora. Ugljenik kada uđe u pluća, ostaje do smrti, jal` do jačeg kašlja, kada se jedan dio iskašlje.

ZAKLJUČAK: Ne slušaj kvazistručnjake zaštite zraka, zrači prostorije, zrači posteljinu, naročito pokrivač. Živi svoj život.

Posteljina prozračivanje

(Doznajemo.com)