Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu kojim je presjedala sutkinja Indira Jahić u četvrtak je izreklo jednu od najvećih kazni zatvora za se*sulno zlostavljenje djece. M.M. (42) iz Sarajeva izrečena je jedinstvenu kazna zatvora od 20 godina i to za osam krivičnim djela počinjenih u krugu porodice.

Riječ je o si*ovanju pastorke i rođene kćerke te dva krivična djela rodoskrvnuća, tri krivična djela spolnog odnosa s maloljetnim djetetom te nasiljem u porodici.

Tri godine, od 2016. do 15.10.2019. godine kad je lišen slobode, troje djece od 11, 14 i 17 godina proživljavalo je užas.

KĆERKI PRIJETIO. Cilj ovog muškarca, kako je navedeno u presudi, bilo je samozadovoljenje svoje pohote, prijeteći djeci da će ih pobiti ako otkriju šta se dešavalo između četiri zida njihove kuće. Sve to radio je na naročito ponižavajući način za njegove žrtve.

Prema navodima iz optužnice svoju pastorku, kćerku nevjenčane supruge, djevojčicu koja je lakše zaostala, od njene 11. do 14. godine si*ovao je i prisiljavao više puta na se*sualni odnos. Napastvovao ju je u kupatilu, na kauču u prizemlju i na prvom spratu kuće.

Jedne prilike dok je imao se*sualni odnos s pastorkom u prizemlju, kući je iz škole došla njegova 14-godišnja kćerka. Vidjela ih je na kauču i pitala je oca šta to rade.

On je tada pastorku otjerao na sprat kuće, a kćerku prisilio prijeteći joj ubistvom, da se skine i onda je si*ovao. Nakon toga u više navrata za cijeli taj period s kćerkom je imao spolni odnos kako u kući, tako na travi ispred kuće i u obližnjem šumarku.

Jedne prilike dok je imao odnos s pastorkom natjerao je i svog maloljetnog sina na odnos s polusestrom, što je dječak u strahu od oca i učinio.

ODSUTNOST SUPRUGE. Djecu je zlostavljao koristeći odsutnost svoje nevjenčane supruge, a na kraju je lišen slobode jer je pokušao da prisiliti sina na se*sualni odnos s maćehom. Njih dvoje nisu na to pristali. Sačekali su da zaspi i prijavili su ga policiji.

Obrazlažući presudu i visinu kazne, sutkinja Indira Jahić je navela da Vijeće nije našlo nijednu olakšavajuću okolnost za M.M. zbog kontinuiranog činjenja više krivičnih djela.

Vještačenjem je utvrđeno da je M.M. osoba sklona alhokolu, zakržljale etičke moralnosti, bez osjećaja i bilo kakve empatije prema djeci, uključujući i svoju.

Optuženi je cijelo vrijeme bio u pritvoru koji mu je sada i produžen. Bez riječi je saslušao presudu, nakon čega je vraćen u u ćeliju KPZ Sarajevo.

(Doznajemo.com/Avaz.ba)