Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Sud potvrdio optužnicu protiv otmičarke bebe od 10 dana Merhunise Dedić (28) iz Visokog.

Otmičarka je više mjeseci planirala otmicu. Ona nije mogla imati djece iako je više puta pokušavala ostati u drugom stanju. Suprugu Muhamedu je slagala da je trudna pa je išla na kontrole na GAK, gdje je i upoznala Lejlu Ismailovski, majku otete bebe.

Više mjeseci se s Lejlom susretala u čekaonici klinike te je planirala otmicu. Nakon Lejlinog porođaja, 10 dana je obilazila zgradu u kojoj živi, piše Dnevni avaz.

Ona je čak inscenirala da ima porođajne trudove pa je lažirala da se porodila na GAK-u, a suprugu je tvrdila da je beba ostala na klinici zbog manjih zdravstvenih problema.

POVEZANO
Merhunisa Dedić suprug 2CIJELA ISPOVIJEST MERHUNISINOG MUŽA: "Kad su mi inspektori došli na vrata, a ona je otela dijete..."

Na dan otmice kazala je suprugu da ide po bebu te se uputila prema Hadžićima. Uprkos višemjesečnom planiranju, Merhunisa nije znala u kom stanu se nalazi porodica Ismailovski, pa je pitala jednu komšinicu koja joj je pokazala gdje žive. Sat prije toga pozvala je Lejlu lažno se predstavivši kao uposlenica GAK-a te joj kazala da bebu treba donijeti na kliniku radi dodatnog pregleda.

Tada je pokušala da izvede otmicu, ali to nije bilo moguće, jer je tu bilo previše osoblja. Upravo taj poziv je bio presudan za njeno lociranje, jer su istražitelji počeli pratiti taj broj s kojeg je Lejla dobila poziv.

POVEZANO
OTKRIVENA PRAVA ISTINA O OTMICIPRAVA ISTINA "ISPLIVALA": Merhunisa Dedić (28), lagala je mužu da je trudna, kad je došao termin...

Nakon što joj prvi pokušaj otmice nije uspio, vratila se u Hadžiće i čekala novu priliku. Kada je Lejla krenula u Općinu, ona je, maskirana u patronažnu sestru, ušla u stan i zaključala u toalet tetku djeteta Nađu Mehdi i pobjegla s bebom u unajmljenom vozilu.

Preko signala mobitela putem bazne stanice je locirana u krugu od 200 metara oko hostela "Ferijalac" u Sarajevu. Istražitelji u civilu koji su već tada imali njenu fotografiju počeli su se raspitivati o njoj, a u hostelu im je potvrđeno da je unajmila sobu i da je kod nje novorođenče. Policajci su dobili rezervni ključ, a u sobi su je zatekli kako sjedi na krevetu pored bebe koju je namjeravala nahraniti hapom.

POVEZANO
Merhunisa Dedić FbNakon 20 dana: ŠOK OTKRIĆE O MERHUNISI KOJA JE OTELA BEBU U HADŽIĆIMA!