Kako su javile agencije, Lisa Montgomery, prva žena osuđena na smrtnu kaznu u SAD-u nakon 67 godina, pogubljena je danas u zatvoru u saveznoj državi Indiani.

Montgomery je primila smrtonosnu injekciju iako su mnogi tvrdili da zbog ženine mentalne nesposobnosti da razumije razloge pogubljenja egzekucija ne treba biti izvršena.

Vrhovni sud SAD je odlučio da 52-godišnjakinja bude pogubljena, a ovaj slučaj je posebno privukao pažnju jer su njeni pravni zastupnici tvrdili da ona nije mentalno zdrava te da je pretrpjela zlostavljanje kao dijete.

POVEZANO
Šefka Hodžić - selo JusićiŽENA KOJA JE POČINILA NAJMONSTRUOZNIJI ZLOČIN u BiH ikada nestala bez traga

Oko ovog slučaja kružile su dvije priče, obje vrlo teške...

S jedne strane je ona o zločinu koji je Montgomery počinila 2004. godine, kad je izbola 23-godišnju Bobbie Jo Stinnett s kojom se upoznala preko interneta na jednoj stranici za ljubitelje pasa. Ona je iz utrobe Stinnettove izvadila dijete za koje je tvrdila da je njeno. Beba je preživjela.

Lisa Montgomery 1

Foto: Lisa kao dijete

S druge strane, njeni pravni zastupnici pokušavali su uvjeriti predsjednika Donalda Trumpa da zaustavi pogubljenje, ukazujući ne samo na mentalnu bolest Montgomery, već i na teško zlostavljanje koje je ona preživjela kao dijete, a koje je očito ostavilo trajne posljedice.

Ukazivali su na oštećenje mozga osuđenice, kao i na to da ju je kao djevojčicu se*sualno podvodila njena vlastita majka, a da su je si*lovali njen očuh i njegovi prijatelji u prostoriji koju su specijalno pripremili za tu namjenu.

POVEZANO
3 žene ubice BiHŠEFKA, MONIKA I DANA POČINILE JEZIVA UBISTVA Rasporila trbuh trudnici, ubila muža i sakrila tijelo..

(Doznajemo.com)