U povodu informacija objavljenih u medijima i na socijalnim mrežama, a vezanim za događaj koji se desio u Bolnici Travnik 18./19.04. ove godine, kada su na Odjelu neurologije i psihijatrije povrijeđeni pacijent i zaposlenik naše ustanove, informiramo javnost o sljedećem:

- U za sada neutvrđenim okolnostima došlo je do zapaljenja kreveta pacijenta, koji je od posljedica otvorenog plamena zadobio tjelesne povrede.

Napominjemo da je tokom ove incidentne situacije, i zaposlenik Bolnice također zadobio ozbiljne povrede, pa su nakon primarne obrade, po hitnoj proceduri obojica upućeni u Kliničko univerzitetski centar u Sarajevu (KCUS).

U skladu sa protokolarnom procedurom, JU Bolnica Travnik je o svemu odmah obavijestila nadležne policijske organe koji su preduzeli neophodne mjere, te do završetka njihove istrage JU Bolnica Travnik ne može davati više informacija.

Familija i poznanici stradalog smatraju da nije u pitanju samozapaljenje. Na društvenim mrežama proteklih dana je pokrenuta grupa "Istina za Gabrijela Trbaru", u kojoj familija 33-godišnjaka iz Novoga Travnika ističe kako je nemoguće da se radi o samozapaljenju, s obzirom na to da je, kako je rečeno, mladić bio vezan za krevet. 

Podsjetimo, u noći sa utorka na srijedu, iz još uvijek neutvrđenih razloga, došlo je do požara u kojem je, prema izjavama familije, vatrom zahvaćen/zapaljen Gabrijel Trbara iz Novog Travnika.

Novotravničanin Gabrijel Trbara (33) je bio pacijent u JU Bolnici Travnik u Službi za neurologiju i psihijatriju.

U noći sa utorka na srijedu, tačnije 19.04. iz još uvijek neutvrđenih razloga došlo je do požara u kojem je, prema izjavama familije, vatrom zahvaćen bolesni Gabrijel.

On je u teškom stanju prevezen za Sarajevo, gdje je obavljena operacija i doktori se još uvijek bore za njegov život, piše novitravnik.ba. Očekuje se zvaničan stav bolnice i policije o ovom slučaju.

- Kako i na koji način je došlo do zapaljenja tijela nastradalog pacijenta, zašto se do sada službeno nisu oglasili MUP ili JU Bolnica "Travnik" još nije poznato! - navodi spomenuti izvor.

U cijelosti prenosimo tekst od familije Gabrijela Trbare objavljen na Facebook stranici Istina za Gabrijela Trbaru:

Gabrijel Trbara