U požaru koji je noćas izbio u Tuzli vatrena stihija u potpunosti je progutala "Hametovu pijacu". Povrijeđenih, srećom, nije bilo.

Požar je izbio pola sata iza ponoći te je zahvatio veliku površinu pijace, a deset vatrogasaca sa četiri vozila vatrenu stihiju uspjeli su obuzdati jutros oko 5:30 sati.

Gusti dim i vidio se na drugom kraju grada, čuli su se i manje eksplozije, a ubrzo je cijela tržnica bila u plamenu.

Iako su odmah došli na mjesto događaja, vatrogasci zbog velike temperature i isijavanja nisu mogli prići samom centru požara ali su velikim naporima uspjeli spriječiti širenje vatre. 

Za kratko vrijeme u plamenu su nestali skoro svi štandovi sa velikom količinom različite robe, tako da je materijalna šteta ogromna.

Saobraćaj na ovom dijelu južne magistrale u potpunosti je sinoć bio obustavljen.

Zgarište jutros obezbjeđuju pripadnici MUP-a TK koji zajedno sa vještacima trebaju obaviti uviđaj te utvrditi uzrok požara.

U neposrednoj blizini pijace okupili su se i vlasnici štandova koji sa nevjericom gledaju na zgarište. Očajni ljudi ostali su bez posla i izvora prihoda.

Razija Fejzić navodi da je držala tri štanda sa novom i polovnom robom i da je ostala bez svega:

- Sve mi je izgorjelo. Zvali su me i došla sam ovdje oko 1.20 sati. Vatrogasci su već gasili požar. Bila sam do pola tri tu, tada su već uspjeli da zaustave širenje vatre. Ponovo sam došla oko pet sati, tada je već sve bilo ugašeno .

Neki od okupljenih prodavaca sumnjaju da je požar podmetnut. Misle da je neko opljačkao robu, a zatim podmetnuo požar.

Smatraju i da je dokaz za to i fotografija pijace snimljena sa obližnje zgrade.

Na njoj se vidi kako gori desni rub pijace te štandovi bliže magistrali, dok između toga ima prostor na kojem vatre praktično nema.

- Moja roba je tri puta opljačkana na ovoj pijaci. Žalio sam se svaki puta, ali nije bilo efekta - navodi Kadrija Hadžialjević.

Tokom noći pijacu osigurava jedan čuvar koji je i pozvao vatrogasce kada je, sinoć nešto iz 12 sati primijetio vatru.

- Ja sam prodavala teksas i izgorjelo mi je sve. Šteta je sigurno između 20 i 25 hiljada maraka. Ništa ovdje nije osigurano, niko nam neće platiti za ono što smo izgubili. Onaj ko može krenut će ponovo, ko nije u mogućnosti snalazit će se kako zna i umije - izjavila je Suada Saburović.

Požar Hametova pijaca Tuzla

(Doznajemo.com/Faktor.ba/Foto: Fena)