Inspekcija ministarstva obrazovanja, nauke, kulture, mladih i sporta Srednjobosanskog kantona nije utvrdila da je u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku bilo prijavljenog i evidentiranog vršnjačkog nasilja nad 13-godišnjom učenicom Medinom Zahirović, koja je 20. aprila ove godine skokom sa osmog sprata solitera u centru grada okončala svoj život.

POVEZANO
Suicid djevojčice Novi Travnik 20/04/20aNEZAPAMĆENA TRAGEDIJA U BiH: Djevojčica s osmog sprata skočila zbog zlostavljanja vršnjaka u školi!?

Potvrdio nam je je to resorni kantonalni ministar Bojan Domić, koji je najavio kako će i pored zaključka nadzora inspekcije ovaj slučaj pokrenuti promjene u sistemu obrazovanja koji će morati biti sposoban prepoznati pobleme i u samom startu ih prevenirati.

Svi kao zajednica i kao ljudi moramo učiniti više da se bilo koji znaci koji mogu ukazivati na moguće tragične ishode kad su u pitanju učenici primijete i adekvatnim radom spriječe. U svakom slučaju mi ćemo tražiti sustavno rješenje kako se nešto ovako nikada ne bi ponovilo u našim školama - izjavio je Domić, piše Avaz.

Kako se neslužbeno doznaje, postoji evidentiran samo jedan slučaj iz četvrtog razreda, a u pitanju su sitna zadirkivanja kolegica.

RODITELJI tvrde kako su u četiri godine školovanja kod učiteljica više od 20 puta razgovarali sa njom ili tražili razgovor.

Sistem je zakazao, promjene su nasušno potrebne. Nesebična borba roditelja koji od svega ne traže ništa osim da se to više nikome ne dogodi, kako sada stvari stoje, rezultirat će promjenama i poboljšanjima sistema za sigurnije školovanje. Teško je ne skinuti kapu ovim ljudima koji su u tako teškim trenucima smogli snage boriti se za drugu djecu - piše spomenuti izvor.

Zanimljivo je međutim da se nedavno javno oglasila i majka Sanita Dinčić, čiji je sin Damir pohađao isti razred kao i stradala djevojčica

OZBILJAN PROBLEM. Damir, tvrdila je njegova majka, ima isti problem koji je imala i Medina.

- Guranje ozbiljnih problema pod tepih, podrška nasilnom ponašanju uvijek istim problematičnim učenicima, muka mi je od fraze "sve je to dječje", a to sam čula i vidjela bar 100 puta u toj školi - izjavila je Dinčić, dodavši "Sve dok se o problemima šuti, kaže, i dok se štiti nasilnike bit će tako".

- Nažalost se dogodilo nešto najstrašnije što se moglo dogoditi nekome, odgovorni koji su trebali poduzeti nešto po pitanju vrlo ozbiljnog problema koji je Medina imala, a koji ima i moje i mnoga druga djeca, šute o tome. Dok god šutimo o tome, dok odgovorni štite nasilnike događat će nam se ove stvari. Zaustavimo nasilje i tražimo da odgovaraju odgovorni da se, ne daj Bože, nikome ne bi ponovilo - zaključila je Dinčić.

POVEZANO
Novi Travnik smrt djeteta 20/04/20a"BIĆU MRTVA KADA BUDEŠ OVO ČITALA" Potresno oproštajno pismo djevojčice (12) iz Travnika