Bivši ministar unutrašnjih poslova Republike BiH Alija Delimustafić, koji je po potjernici uhapšen u Hrvatskoj, dao je u Županijskom sudu Karlovac pristanak za pojednostavljeni postupak izručenja.

Glasnogovornica Županijskog suda u Karlovcu Jasna Radman izjavila je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je ispitivanje provedeno i da će sudac za istrage do izručenja odrediti pritvor.

"Izručenik je dao pristanak na pojednostavljeni postupak izručenja i odrekao se prava na žalbu protiv rješenja o pritvoru i protiv rješenja o izručenju", pojasnila je Radman, te dodala da u ovom slučaju pritvor može trajati do 40 dana, ali da se može i produžiti, kao i da je hapšenje uslijedilo na temelju međunarodne potjernice.

Delimustafić je, kako je kazala portparol sarajevskog Kantonalbog tužilaštva Azra Bavčić, uhapšen u srijedu u Karlovcu u autobusu koji je saobraćao na relaciji Rijeka – Zagreb.

Za Delimustafićem je raspisana međunarodna i interna potjernica, nakon što ga Sudska policija nije pronašla na prijavljenoj adresi kada mu je Kantonalni sud odredio pritvor. Sudska policija na prijavljenoj adresi nije pronašla ni Jusufa Škrijelja, za kojim je također raspisana potjernica, dok su u pritvor vraćene osumnjičene Suada Hadžić i Lejla Cerić.

Njima četvero je Kantonalni sud ukinuo pritvor, ali nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH uvažio žalbu Tužilaštva, predmet je vraćen na ponovno odlučivanje, te je Delimustafiću i troje ostalih produžen pritvor za još tri mjeseca.

U Ministarstvu pravde BiH su potvrdili da su obavješteni o Delimustafićevom hapšenju, dok je molba za izručenjem bivše sutkinje Općinskog suda Lejle Fazlagić, koja se tereti za pripadnost Delimustafićevoj grupi, upućena u srijedu.

"Dalji postupak se vodi po unutrašnjem zakonodavstvu Republike Hrvatske. Nadležni sud u Republici Hrvatskoj će utvrditi postoje li uslovi za izručenje u skladu sa međunarodnim ugovorom i unutrašnjim zakonodavstvom, o čemu će obavijestiti nadležne organe u BiH", izjavila je predstavnica za javnost Ministarstva pravde BiH Marina Bakić.

Za hapšenje Delimustafića je pojasnila da nakon što od nadležnih organa se dobije neophodna ekstradicionu dokumentaciju, uputiće se molba za izručenjem, o čemu konačnu odluku donosi ministar pravde Republike Hrvatske, javio je BIRN BiH.

***

Odbjegli bivši ministar policije BiH Alija Delimustafić lišen je slobode u Hrvatskoj nakon što je za njim Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) u saradnji s Interpolom raspisalo internu i međunarodnu potjernicu, potvrđeno je za N1.

On je lišen slobode jučer u 18:40 sati u Karlovcu, i to u autobusu koji je saobraćao na relaciji Rijeka-Zagreb.

Informaciju o hapšenju potvrdio je i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je kazao da je informacija stigla od Interpola.

Podsjetimo, u utorak je Kantonalni sud u Sarajevu izdao naredbu za raspisivanje interne i međunarodne potjernice za osumnjičenima Alijom Delimustafićem i Jusom Škrijeljom na prijedlog Tužilaštva KS, nakon što su tokom dana obavješteni da sudska policija nije pronašla osumnjičene na njihovim adresama.

Delimustafić i Škrijelj su uhapšeni u akciji "Pravda" te osumnjičeni za krivično djelo organizovani kriminal, u vezi s krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara.

Osumnjičeni Juso Škrijelj, kako N1 nezvanično doznaje, osim bosanskohercegovačkog ima i državljanstvo Belgije. Alija Delimustafić, osumnjičeni bivši ministar MUP-a Republike BiH, je imao nekoliko lažnih dokumenata, a koristio je i nekoliko identiteta. Poznata su dva lažna imena – Ilija i Sadik.

Članovi sudskog vijeća koji su donijeli odluku o puštanju osumnjičenih na slobodu bili su Muhidin Hajdarević, Adisa Zahiragić i Braco Stupar, a Sudsko vijeće koje je donijelo jučerašnju odluku zasijedalo je u drugačijem sastavu.

***

Podsjetimo, kako su potvrdili u Tužilaštvu Kantona Sarajevo, nakon što je Sud donio Odluku o ponovnom određivanju pritvora za četvero osumnjičenih u predmetu Pravda, dvojica osumnjičenih nisu pronađeni na svojim adresama.

- Tužilaštvo KS upravo je obaviješteno da Sudska policija nije pronašla osumnjičene Aliju Delimustafića i Jusufa Škrijelja na adresama. Desilo se ono na što smo ukazivali, nedostupni su organima gonjenja. Tužilaštvo će odmah predložiti Sudu raspisivanje interne i međunarodne potjernice za ove osumnjičene, izjavila je prije dva dana predstavnik za javnost Tužilaštva Azra Bavčić za N1.

Uhapšeni u akciji Pravda osumnjičeni su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja, povreda zakona od strane sudije, pranje novca i prevara. Treba reći da je Sudsko vijeće koje je donijelo današnju Odluku zasijedalo u drukčijem sastavu od onog koje je prije desetak dana donijelo Odluku o puštanju iz pritvora osumnjičene četvorke.

Sudsko vijeće koje je donijelu Odluku o njihovom puštanju na slobodu činili su Muhidin Hajdarević, Adisa Zahiragić i Braco Stupar.