- U Bosanskoj Krajni postoji nepisana obaveza davanja koverti hodžama i pripremanje ručka pred dušu umrlog. U početku je to možda bila navika imućnijih Krajišnika, ali s vremenom je praktično postala obaveza, jer je više nego očito da na pojedinim dženazama, gdje je familija imućna, dođe pet i više hodža, dok na nekim dženazama gdje familija nije baš u dobrom financijskom stanju, dođe jedan hodža - piše Cazin.net.

Baš zbog ovakvih slučajeva, kako u Krajini tako i u cijeloj Bosni i Hercegovini, reisu-l-ulema IZ u BiH Husein Kavazović je poslao dokument Preporuku od Vijeća muftija, a upućena je svim pripadnicima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

POVEZANO
MejtPRIČA KOJA BUDI JEZU… U Mostaru i širom BiH prepričava se generacijama i šalje snažnu poruku!

Preporukom Vijeća muftija pozivaju se svi članovi IZ u BiH da upute džematlije ka pridržavanju islamske tradicije Bošnjaka o ne priređivanju jemeka (jela/ručka) u kući umrle osobe nakon dženaze.

Oni poručuju da se jelo može ponuditi samo musafirima koji na dženazu dođu izdaleka, ali da je i tada bolje da im hranu ponudi rodbina i komšije, a ne porodica umrle osobe, piše Cazin.net.

Dženaza ručak