Vrhovni sud u Hrvatskoj povisio je, s 4,5 na šest godina zatvora, kaznu Roku Šimcu koji je 2012. u dobi od 20 godina teško povrijedio djevojku kojoj je, dok je bila u alkoholiziranom stanju, gurao ruku u intimne dijelove tijela. Prihvativši žalbu, Vrhovni sud je preinačio prvu presudu splitskog Županijskog suda koji je Šimca osudio za teške tjelesne ozljede i spolni odnos bez pristanka.

U kaznu mu je uračunato vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru, a kako je riječ o kazni većoj od pet godina, Vrhovni sud mu je opet odredio istražni zatvor.

Vrhovni sud je, ne otkrivajući identitet, naveo da je Šimac 2012. iskoristio tešku alkoholiziranost žrtve koja nije bila u stanju izraziti pristanak ni odbijanje - piše Index.

...Uslijed snažnog guranja žrtva je zadobila osobito teške i po život opasne povrede. Život joj je spašen isključivo hitnom medicinskom intervencijom - naveo je Sud.

Ističu da prvostupanjski sud nije primjereno cijenio okolnosti o kojima ovisi vrsta i mjera kazne.

- Pravilno je cijenjeno izraženo žaljenje, smanjena ubrojivost, neosuđivanost prije i poslije djela te optuženikova mladost (rođen 1992. godine). Međutim, podcijenjen je značaj otegotnih okolnosti. Bestijalnost i bešćutnost optuženika odražava se u činjenici da je gotovo pola sata "kopao" rukom po utrobi oštećenice ne mareći za njeno besvjesno stanje i posljedice koje su realno nastupile u vidu teškog i trajnog narušenja zdravlja. Posljedice su iznakaženje uz upitnu fertilnost i očekivani trajni poremećaj probave - objavio je Vrhovni sud na svojoj Internet stranici.

Dodaju da je optuženikovo ponašanje odraz egoizma i agresije te da njegova "penetracija nema nikakve prirodne veze sa se*sualnim odnosom".

Smatraju da je šest godina zatvora primjerena kazna ukupnosti počinjenih djela, njihovoj težini i pogibeljnosti te ličnosti optuženika.

- Povišena kazna uključuje i jasnu društvenu osudu zbog počinjenih kaznenih djela i treba utjecati na sve ostale da ne čine kaznena djela kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja - zaključeno je.