Nakon izolacije, a sada i popuštanja mjera, prema meteorolozima, za 1. i 2. maj očekuje se nestabilno vrijeme uz povremenu kišu i pljuskove a grmljavinom te lokalno izraženije padavine. Dakle, kako sada stvari stoje, ne baš idealno vrijeme za boravak u prirodi. Međutim, i dugoročna prognoza nije baš najpovoljnija, čini se...

Iako je izolacija ljudi i gašenje proizvodnje zbog koronavirusa donekle očistilo atmosferu, to zasad nema velikog djelovanja na klimu. Ove zime izmjereno je čak 20°C na Antarktici, a naše ljeto bi moglo biti nikad toplije!?

Najveći broj toplih dana s visokom temperaturom zabilježeni su 2016. No taj neslavni rekord klimatskih promjena mogla bi srušiti 2020. Prema procjenama američkih meteorologa, šanse za to su 75%, piše The Guardian.

Toplinski rekordi postavljeni su već u prvom mjesecu i to na područjima od Antarktike do Grenlanda što je iznenadilo mnoge istraživače. Ove godine nije očekivan meteorološki fenomen El Niño, kojeg inače povezuju s visokim temperaturama i promjenom klime u tropima.

Prema američkoj Nacionalnoj agenciji za istraživanje oceana i atmosfere, 2020. bi mogla ući u top pet najtoplijih otkad su zabilježena mjerenja.

Slično je zaključio i Gavin Schmidt, direktor NASA-inog Instituta za studije Svemira iz New Yorka. On procjenjuje kako postoji šansa od 60% da ova godina bude najtoplija.

Britanska meteorološka službe, The Met Office, je nešto opreznija pa su naveli da za to postoji 50% šanse. No, smatraju kako će se nastaviti "vrući niz" godina koji je krenuo od 2015.

Karsten Haustein, klimatolog sa Univerziteta u Oxfordu, navodi kako se temperatura na planeti podigla za 1,2°C iznad predindustrijskog nivoa.

 - Klimatska kriza i dalje se neometano odvija. Ove godine smanjit će se emisije, no koncentracija stakleničkih plinova raste. Malo je vjerovatno da ćemo moći primijetiti usporavanje nakupljanja plinova u atmosferi, ali sada imamo jedinstvenu priliku da preispitamo svoje izbore i iskoristimo krizu oko koronavirusa kao katalizator za uvođenje održivih modela transporta i proizvodnje energije - naveo je Haustein.

S tim se slaže i Graham Madge, predstavnik za javnost britanskih meteorologa.