Oštra hladna fronta, povezana sa ciklonom donosi teške vremenske prilike širom Zapadnog Mediterana u petak poslijepodne, najavljuju meteorolozi - upozoravajući na razorne vjetrove, padavine, pa čak i tornada! Zasad je ovakvo vrijeme prijetnja zapadu kontinenta, a kod nas se ozbiljnije pogoršanje vremena očekuje u nedjelju... Doduše, sve bi trebalo biti kratkotrajno, nakon čega se opet očekuju topliji dani.

Vezano za ovo, zanimljivo je da je u četvrtak glavni grad Španije iznenadio čak i snijeg - koji je tamo rijetkost i usred zime.

Iako prosječna maksimalna temperatura za mart u Madridu iznosi 16,3°C, u četvrtak je najviša bila tek 5!? Čak je u jednom trenutku padao i snijeg, a temperatura se tada spustila na samo 1,7°C što je daleko ispod prosjeka i za januar kada je prosječna maksimalna temperatura 9.8°C.

Na videu pogledajte kako je to izgledalo...

Zanimljivo je da se prije dva dana temperatura u Madridu popela i do 23°C, a prije dvije sedmice zabilježeno je 25,6°C. Snijeg je u Madridu (667 metara nadmorske visine) rijetka pojava i u zimskim mjesecima.

Prema klimatskim statistikama Španskog meteorološkog zavoda (AEMet) prosječno se godišnje pojavi 3.6 dana sa snijegom (u januaru je prosjek 1 dan, u februaru 1.3 dana, a u decembru 0.6 dana).

U martu se dan sa snijegom pojavi jednom u pet godina, slično kao i u aprilu. Madrid je, uz Atinu najsušnija euro metropola. Prosječno godišnje padne tek 421 mm oborina.

(Doznajemo.com/Crometeo)