Trogodišnja djevojčica Nejla Bajrić iz MZ Omerbegovača (Brčko distrikt BiH), podsjećamo preminula je 10.12. prošle godine tokom transporta u Univerzitetski klinički centar (UKC) u Tuzli, gdje je upućena nakon tretmana u brčanskoj bolnici. Djevojčica je u svojim posljednjim trenucima na ovom svijetu kazala “Mama, hoću kući”, a onda izdahnula…

Majka Zada Bajrić ni nakon četiri mjeseca nema pravo na pristup nalazu obdukcije koja je urađena u UKC Tuzla, a čiji su dokumenti dostavljeni u Tužilaštvo Brčko distrikta BiH, gdje istragu o ovom slučaju vodi tužiteljica Dejana Jovanović.

U cilju bolje i kvalitetnije istrage, i s dužnim poštovanjem prema boli porodice Bajrić, glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikt BiH Zekerija Mujkanović u izjavi povodom zabrane pristupu informacijama porodici Bajrić izjavio je da tako komplikovane istrage traju najmanje šest mjeseci, te da brčansko tužilaštvo radi sve u cilju što kvalitetnije istrage, te su s tim u vezi tkivo preminule djevojčice poslali u zdravstvene ustanove u Beogradu.

S druge srane, majka preminule djevojčice tvrdi da Tužilaštvo samo na taj način odugovlači proces, kako bi se istina o smrti trogodišnje nejle zataškala. Ona kaže da smrt njene mezimice nije jedini slučaj, te da se ovakve stvari često dešavaju, ali da se zataškava istina o preminuloj djeci.

Gospođa Bajrić takođe sumnja da su  doktori korumpirani, te da je cijelu trudnoću, kao i sve preglede i porod morala da plaća, kao i da nijedna institucija u Brčko distriktu ne suosjeća sa njom i ne pruža joj mogućnost da ostvari svoja osnovna ljudska prava, tj. pravo na istinu o smrti njene kćerke.

Ovim povodom, bračni par Bajrić i danas je posjetio Tužilaštvo Brčko distrikta BiH gdje su razgovarali sa glavnim tužiocem Zekrijom Mujkanovićem, koji ih je lično upoznao sa postupkom istrage i radom Tužilaštva po ovom pitanju.

Međutim, gospođa Bajrić misli da je to samo formalnost i još jedan pokušaj da se produži proces kako bi se zataškala istina. Ona je posebno ogorčena na činjenicu što doktorica koja je uputila djevojčicu za UKC Tuzla i koju krivi za smrt djevojčice i dalje radi i nije suspendovana. Posebno je boli činjenica, što je uputnicu za Tuzlu potpisala šefica Pedijatrije Opšte bolnice Brčko koja taj dan, navodi Zada, zbog smrtnog slučaja u porodici nije ni bila na poslu.

“Ubrzano rade na istraživanju slučaja, tri mjeseca, i policija, i zdravstvo i tužilaštvo, a ja gdje god dođem poljubim bravu i nazad. U ovom gradu mi sa Zavoda za zapošljavanje umiremo”, navodi Zada. Ona optužuje i doktora koji je iznio izjave koje se odnose na liječničke nalaze njene djevojčice koja, kaže Zada, nikada nije bila bolesna osim što je jednom imala upalu grla.

Po njenom mišljenju u Brčkom obični građani ne mogu ostvariti osnovna ljudska prava.

“Oni su ubili moje sunce. Da nije mog Ensara i oni bi bili u zemlji kao moja Nejla, ali imam dijete i ne želim da ostane siroče”, poručuje ogorčena majka Zada Bajrić iz Brčkog. Ona još jednom ponavlja da nema namjeru odustati od istine i pravde i da namjerava angažovati sve institucije u BiH da dokaže istinu.

(Doznajemo.com/Edina ĐOGO)