Iz Uprave za Indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) danas je predstavnik za javnost ove državne institucije Ratko Kovačević medijima poslao dopis sa zvaničnim stavom UIO BiH u vezi skandala sa objavljivanjem fotografija neprimjerenog sadržaja. U tom dopisu stoji:

- Povodom jučer objavljenih fotografija neprimjerenog sadržaja u mnogim medijima u Bosni i Hercegovini danas je zgradi Uprave za indirektno oporezivanje održan sastanak nakon kojeg je direktor Uprave dao nalog za postupanje Odsjeku za unutrašnju kontrolu. Ovaj će Odsjek iz djelokruga svog rada u naredna tri dana prikupiti sve relevantne činjenice vezano za sporni događaj, te pokušati utvrditi stvarnu autentičnost spornih fotografija. Između ostalog biće uzete izjave svih zaposlenih koji su bili uključeni u navedeni događaj, ili koji imaju bilo kakva saznanja vezano za isti. Po utvrđivanju stvarnog činjeničnog stanja nadležni Odsjek za unutrašnju kontrolu predložiće direktoru UIO i eventualne naredne mjere koje će preduzeti u smislu utvrđivanja odgovornosti, a u skladu sa važećim propisima koje primjenjuje Uprava za indirektno oporezivanje.

Inače, službenica koja je prošle sedmice uslikana polugola u jednoj od prostorija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u Banjaluci, a čija je fotografija osvanula jučer u medijima, sekretarica je Saudina Terzića, pomoćnika direktora za poreze u ovoj instituciji.

Uposlenik koji se nalazi na fotografiji i koji je masira, navodno je radnik je u IT sektoru u UIO. Za njega u UIO kažu da se u slobodno vrijeme bavi masiranjem.

Na fotografiji koju su objavili pojedini mediji, vide se gole noge i zadnjica žene koja leži na jednom stolu, a koju jedan od uposlenika masira tokom radnog vremena. Fotografiju je, doznajemo, snimila jedna uposlenica UIO te ju je zatim proslijedila kolegama putem Vibera i društvenih mreža.

Miro Džakula, generalni direktor UIO BiH, izjavio je jučer za "Dnevni avaz" da je ovoj instituciji nanesena velika šteta, ali da namjerava tražiti da sve bude ispitano i utvrđeno ko je, šta i kako radio. Negirao je da je fotografija snimljena u jednom od njegovih kabineta.

– Ovdje se radi o tome da je neko nekoga želio kompromitirati, i to je i učinio. To su sad neke igre između radnika. Ali, ovo im neće proći ovako. Nama je nanesena velika šteta. Ja ću već danas (jučer, op. a.) tražiti da se sve ispita. Tog dana kada se to, navodno, desilo, bio sam na Doljanima – tvrdi Džakula.

Mediji su jučer nezvanično objavili da su na fotografijama uposlenici UIO D.Dž. i A.Đ. te da su, osim njih, u prostoriji navodno bile i druge osobe koje su ih i snimale.

- Ovo što se dešava je vrhunac bahatosti i besramnosti, koji ne dolikuju bilo kojem radnom mjestu, a posebno ne jednoj instituciji na državnom nivou. Ovdje ima puno vrijednih i poštenih ljudi, a zbog ovakvih osoba, cijela institucija dobija negativan imidž. To što se dešava je skandalozno – izjavila je za Faktor sagovornica koja nije željela da joj bude otkriven identitet.

KODEKS PONAŠANJA. Uprava za indirektno oporezivanje BiH jedna je od rijetkih institucija, bilo na entitetskom ili na državnom nivou, koja ističe važnost poštovanja kodeksa ponašanja svojih zaposlenika, te na svojoj Internet stranici imaju i posebnu rubriku o ovoj tematici. Ističe se da su još 2006. godine propisali kodeks ponašanja na bazi nekoliko međunarodnih preporuka i deklaracija.

- Kao osnovna načela ponašanja službenika UIO promovišu se poštenje, profesionalnost, dostojanstvo, nepristratsnost i pažnja. Visoki etički i profesionalni standardi, dobri uslovi rada, motivacija i obučenost osnovni su preduslovi efikasnom ubiranju prihoda. Svi ovi elementi čine cjelinu na kojoj se gradi dignitet institucije - podvukli su u UIO BiH.

Vezano za ovaj slučaj, potvrdili su da je u toku interna istraga.

POVEZANO
Seks skandal UIO BiH FOTONEZAPAMĆEN SE*SUALNI SKANDAL U DRŽAVNOJ INSTITUCIJI BiH: U kancelariji snimljena uposlenica i...