Ohrabren da svoj hronični problem može da riješi za 2.200 dinara (nešto manje do 20 eura), a vidjevši reklamu za online kupovinu preko jedne od društvenih mreža Petar. Đ. iz Kraljeva (Srbija) naručio je aparat za povećanje muškosti. Jedva je iščekao da mu poštom stigne paket, platio je pouzećem, kad umjesto čudesnog aparata dobio je - lupu! Tad je i shvatio da je prevaren, piše Blic.

Petar Đ. je samo jedan primjera od mnošto razočaranih i lakovjernih građana, koji su se odlučili da kupe proizvod preko Interneta, a ponijeti obećavajućom fotografijom i pristupačnom cijenom. Dešavalo se i da umjesto željenog proizvoda građani dobiju jabuke, a bilo je i lijepo upakovanih - cigli, pa i betona! Svega, umjesto poručenog. A kad shvate da su prevareni, već je kasno. 

U sivoj, online zoni kupovine najviše se prodaju odjeća, obuća, mobilni telefoni i igračke. I tu su najveće i prevare.

Ove vrste prevara dešavaju se uglavnom preko društvenih mreža, a naročito su izražene u posljednjih godinu dana. Razlog je jednostavan, lako može da se dopre do velikog broja potencijalnih kupaca, nema kontrole prodaje, pa eto prilike. A kada se prevara desi, kupac nema kome da se žali, jer je i on (sa)učesnik u sivoj zoni trgovine.

- Uglavnom ih privuče niska cijena. Šema je jasna, prodavac ostavi mobilni broj telefona ili imejl adresu, koju često mijenja te mu se ne može ući u trag. A kad roba stigne, a kupac bude razočaran, on nema način da je reklamira niti kad plati pouzećem ili direktno na račun prodavca, da novac povrati - ukazuju poznavaoci problematike.

A šta ako vas prevare...

Ono što prevarenima ostaje jeste da se obrate ogranizacijama potrošača, koji lociraju i objavljuju javno adrese s kojih se obavlja prevarantska online prodaja. Drugi način je da prijave policiji. Ali da do toga ne bi došlo, kupujte robu kod registriranih online prodavaca, jer sve drugo je kupovina "mačka u vreći", bukvalno.

POVEZANO
Isporuka paketa ilustracijaUPOZORENJE POLICIJE! Nemojte da vam se desi kao ženi iz Šipova: Htjela blender, jorgan, 2 tepsije...